Mgr. Martina Ochodnická

  • TOP 09
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.01.2024 18:09:00

Zase jsou o krok před námi

Zase jsou o krok před námi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k regulaci prodeje návykových látek

 Pravidlo, které platí u všech nových návykových látek. Trh je vždy před zákonodárcem. A tohle se bohužel asi nikdy nezmění. Co ale můžeme změnit, je rychlost s jakou stát bude moci na nové produkty na trhu reagovat. Ať už úplným zákazem nebo regulací. A protože jsem si vyzkoušela na vlastní kůži délku legislativního procesu u regulace nikotinových sáčků, které zaplavily naše základní školy, a vyděsilo mě, jak je vlastně v téhle zemi s platnými zákony nemožné rychle reagovat, jsem moc ráda, že se daří práce na novele Zákona návykových látkách.

Hlavní změnou bude přesunutí rozhodování do rukou vlády, která bude moci svým nařízením, na základě doporučení odborníků, velmi rychle reagovat na nové látky, a umístit je tak buď na seznam látek zakázaných, nebo jejich prodej regulovat, například věkem.

Novelu jsme předložili s dalšími kolegy z Výboru pro zdravotnictví. Aktuálně máme po prvním čtení a já doufám, že se podaří ji dotáhnout do konce. Protože jde o velmi důležitý a efektivní nástroj, jak rychle ochránit naše děti a varovat společnost.

Bohužel, do té doby budeme i nadále bezradně číst podobné příběhy (ZDE). Dle aktuální legislativy jsme totiž bezzubí - politici, rodiče, učitelé, ředitelé i adiktologové. Mezitím mluvme se svými dětmi i žáky o škodlivosti a nebezpečí užívání těchto látek. Prevence není nikdy dost!

Děkuji Ministerstvu zdravotnictví, Úřadu vlády a Ministerstvu zemědělství za spolupráci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama