Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.02.2024 4:37:00

Nejnižší míra inflace od března 2021

Nejnižší míra inflace od března 2021

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k inflaci.

 Inflace za leden dosáhla meziročně 2,3 %. Je to nejnižší míra inflace od března 2021.

V souvislosti s poklesem úrokových sazeb začíná opět tlak na rychlé snižování úrokových sazeb. Pokud vstoupíme do stejné řeky neustálého posilování ekonomiky levnými penězi na dluh, jsme odsouzeni k tomu si v budoucnu vysokou inflaci zopakovat.

Původním základem inflace, která začala růst rok před válkou na Ukrajině, bylo dlouhodobé fungování ekonomiky na dluh (nemyslím pouze schodky státních rozpočtů, ale celkové nastavení ekonomiky), které umožnila velmi uvolněná a expanzivní fiskální a měnová politika nejen u nás. Ruku v ruce s touto expanzivní politikou byla posilována nárokovost v naší společnosti, která dále zvyšuje tlak na fiskální a monetární expanzi a zvyšování rozpočtových výdajů.

V jednom období se samozřejmě sešlo více dílčích proinflačních tlaků. Covidové přerušení výrobních a dodavatelských řetězců, vyšší ceny energetických surovin a energií, které byly způsobené jednak válkou na Ukrajině, ale zejména zelenými politikami, pro něž je zvyšování cen cestou k omezení spotřeby. To byly ovšem jen dílčí a poslední polínka pod kotel, které inflaci podpořily a zhoršily.

Více o příčinách vysoké inflace rozvádím v tomto měsíc starém článku ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama