Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Třebíč
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2012 22:04:43

Na pomoc hasičům

Na pomoc hasičům

Téměř denně můžeme ve sdělovacích prostředcích sledovat činnost a zásahy našich hasičů. Ať už se jedná o dopravní nehody, požáry a v neposlední řadě povodně a záplavy.

Jejich činnost je velmi kladně hodnocena našimi občany, automaticky se na ně obracíme, kdykoliv potřebujeme pomoci a už jsme si zvykli, že bývají první na místě nehody nebo nějaké jiné nebezpečné události. Patří jim náš obdiv a dík a mohu ze zkušenosti dosvědčit, že mnoho zemí nám profesionalitu hasičů a zavedení integrovaného záchranného systému závidí.

Hospodářská politika státu není dobrá a škrty dopadají nejenom na policii, ale také na hasičský záchranný sbor a potažmo i na podporu dobrovolných hasičů. Pokud se naplní černý scénář, bude rozpočet tohoto sboru snížen v letech 2013 a 2014 o 42% ve srovnání s rokem 2010. To je neúnosné a neobešlo by se to bez masivního propouštění a zavírání hasičských základen. Vedení tohoto sboru je v poslední době zaměstnáno marným hledáním úspor a přesvědčováním ministrů vnitra a financí, že takhle už to dál nejde. Proškrtáme se k absolutní rezignaci na naši bezpečnost a pohřbíme vše, co jsme si za minulá léta vybudovali.

Jedno řešení na pomoc hasičům se začíná rýsovat, resp. byl oprášen návrh na zapojení pojišťoven do financování hasičských jednotek. V poslanecké sněmovně je připraven návrh na odvod 6% z povinného zákonného pojištění vozidel od pojišťoven na zřízený účet ministerstva vnitra. Není to úplně nová myšlenka, podobné návrhy jsme předkládali i v minulých letech, bohužel byly vždy pravicovou většinou zamítány. Přitom takovou praxi mají ve Finsku, Rakousku, Německu, Polsku, Portugalsku, Švýcarsku, Velké Británii a také na Slovensku, kde je odvod stanoven dokonce na 8%. Vládní odpůrci tohoto návrhu argumentují, že je to nesystémový zásah do soukromého podnikání pojišťoven, a že se to může projevit na zvýšení cen pojistného. Nevím, proč tento nesystémový zásah funguje ve výše zmíněných západních zemích, aniž by s tím měl někdo nějaký ideologický problém a zvýšení cen pojistného považuji za nelogický krok. Čím rychlejší a kvalitnější zásahy budou hasiči provádět, tím budou škody na majetku menší a tím bude i menší peněžité plnění pojišťoven.

Věřím, že návrh tohoto zákona najde ve sněmovně patřičnou podporu, že pominou ideologické předsudky a pomůžeme jak profesionálním, tak i dobrovolným hasičům a pomůžeme i sobě a naší bezpečnosti.    

Mgr. František Bublan, kandidát do Senátu za Třebíčsko

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama