Milan Krajča

S lidmi pro lidi!
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.04.2024 4:31:00

Odporné vandalství souvisí s hanebnou snahou o přepisování historie

Odporné vandalství souvisí s hanebnou snahou o přepisování historie

Reakce na svém veřejném facebookovém profilu na poškození antifašistického pomníku ve Vrchlického sadech v Praze

 Ostře protestuji proti barbarskému poškození slavné sochy Sbratření v pražských Vrchlického sadech u Hlavního nádraží. Antifašistický pomník, který je kulturní památkou, je dílem významného sochaře Karla Pokorného. Ten se při jeho vytváření inspiroval fotografií, pořízenou při osvobozování Prahy Rudou armádou od hitlerovské okupace v květnu 1945. Bohužel se ani zdaleka nejedná o první poškozené umělecké dílo, věnované vítězství nad fašismem.

Toto odporné vandalství zcela jednoznačně souvisí s hanebnou snahou o přepisování historie protifašistického zápasu a odstraňování jejich připomínek. V hlavním městě již byla taková ostudná politika, protestům občanů navzdory, opakovaně uskutečněna pražskými mocipány. Zde je jen několik nejvýznamnějších ostudných příkladů z poslední doby:

  • Z budovy Staroměstské radnice byla odstraněna pamětní deska s poděkováním Rudé armádě za osvobození Prahy, odhalená tehdejším prezidentem Edvardem Benešem v roce 1946.
  • Navzdory mohutným občanským protestům byl odstraněn pomník velitele osvobozujících vojsk maršála Ivana Stěpanoviče Koněva v Bubenči.
  • Přes nesouhlas jejích obyvatel byla přejmenována Koněvova ulice na Žižkově, nesoucí tento název od roku 1946.
  • Osvoboditeli města maršálu Ivanu Stěpanovičovi Koněvovi bylo odebráno čestné občanství Prahy, slavnostně mu udělené v roce 1945.
  • Naopak byl skandálně vystavěn pomník prohitlerovským válečným zločincům, tzv. vlasovcům, v Řeporyjích.

V souvislosti s aktuálním vandalským činem proto vyzývám představitele hlavního města, aby okamžitě přestali s kampaní, falšující boj proti fašismu a osvobození města!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama