Mgr. Pavel Blažík

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.09.2012 20:32:38

Brněnští skauti dokončili rekonstrukci základny Kaprálův mlýn

Brněnští skauti dokončili rekonstrukci základny Kaprálův mlýn

V sobotu 1. září 2012 byla v údolí Říčky nedaleko obce Ochoz u Brna po patnáctiměsíční rekonstrukci slavnostně otevřena skautská základna Kaprálův mlýn.

Budova, která je od roku 2007 ve vlastnictví brněnského Junáka, byla přeměněna na mezinárodní středisko ekologické výchovy. Samotný mlýn má velmi pohnutou historii, která ztělesňuje bouřlivé 20. století. Od roku 1939 jej vlastnila rodina brněnského průmyslníka Aleše Kaprála, která zde našla klid a útočiště před útrapami nacistické okupace a války. Po únoru 1948 se rodina rozhodla zůstat v zahraničí a mlýn byl využíván pro podnikovou rekreaci. Od 80. let však nezadržitelně chátral a postupně se proměnil v ruinu. Počátkem 90. let byla budova potomky rodiny Kaprálů pronajata brněnskému Junáku a začala sloužit jako základna pro tuzemské i zahraniční skauty. Po získání mlýna do vlastnictví bylo možné začít uvažovat o rozsáhlejších investicích do stavby i jejího okolí.

Komplexní rekonstrukce objektu byla financována zejména prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí, více než dvěma miliony korun přispěl i Jihomoravský kraj, jehož představitelé se slavnostního otevření též zúčastnili. Jednalo se o jednu z nejvyšších jednorázových dotací, kterou kraj v tomto volebním období přidělil organizaci zabývající se využitím volného času dětí a mládeže.

Vedle všech donátorů patří obrovský dík zejména partě lidí, která v uplynulém dvacetiletí dokázala Kaprálův mlýn doslova vydupat ze země a přispět tak ke zvelebení krásného koutu jižní Moravy.

Více informací o Kaprálově mlýně naleznete na www.kapraluvmlyn.cz.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama