MUDr. Kamal Farhan

  • ANO 2011
  • Plzeňský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.05.2024 18:09:00

Pane ministře, 602 lékáren vás o něco žádá a vy to ignorujete

Pane ministře, 602 lékáren vás o něco žádá a vy to ignorujete

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k zákonu o léčivech

 Děkuji za slovo. Já jenom krátce zareaguji na pana ministra.

Mě velmi potěšil jeho projev v tom smyslu, že vyzýval lékárny, aby vstoupily a oslovily SÚKL a aby se přihlásily k tomu, co chtějí. Velmi mě také potěšilo, že bude tvrdě vymáhat, opravdu tvrdě. Ale já mu poradím. 602 českých lékáren podepsalo petici, kterou dalo na petiční výbor, a ta petice se týká rovných podmínek v dodávkách léků.

Je to jinými slovy podpora distribučního kanálu, který Ministerstvo zdravotnictví vyškrtlo v rámci novely a který tady platil, jak správně pan ministr řekl, byl to lex Pawlas, který tenkrát byl hlasován napříč Poslaneckou sněmovnou, a on ho vlastně vůbec nevymáhal, on ho vůbec tvrdě nevymáhal, on ho ignoroval.

A přitom existuje soudní rozhodnutí Prahy 8, které uvádí, že držitel rozhodnutí o registraci je povinen dodat distributorovi léčiva, která byla objednána přes chráněný distribuční systém na principu veřejné služby, a toto vlastně pan ministr vůbec během svého působení nevymáhal. Samozřejmě ho nemůže vymáhat on, ale Státní ústav pro kontrolu léčiv, ale on jmenuje ředitele a on je za to zodpovědný.

Takže já nevím, co chce tvrdě vymáhat. A chci tady říct na mikrofon, tady máte, pane ministře, 602 lékáren, které podporuji ten chráněný distribuční kanál, které chtějí rovné podmínky v dodávkách. Proč je tady vyzýváte k tomu, aby se někam ozvaly? Tak jim to umožněte, ať se dostanou k těm lékům, o které požádají distributory! Proč jim to nechcete umožnit? Proč bojujete proti malým a nezávislým lékárnám? 602 lékáren v České republice vás o něco žádá a vy to ignorujete!

Děkuju.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama