PhDr. Ing. Mgr. et Mgr. Jiří Valenta, DBA

  • KSČM
  • Plzeňský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.09.2012 23:50:25

Občanský protest součástí volební kampaně ODS?

Občanský protest součástí volební kampaně ODS?

...

      Odsouzení, hraničícího až s morálním pranýřováním, a to ze strany všech opozičních subjektů v Zastupitelstvu města Plzně, se dostalo snaze primátora Martina Baxy z ODS. Na jeho adresu padala silná slova, a to dokonce i z pravicového tábora, která jej charakterizovala jako „manipulátora a demagoga“.

     Nejen podle mého názoru šlo v tomto případě o velice nešťastný a naštěstí nezdařený pokus o jakési předvolební politické přivlastnění si výsledku masového občanského protestu. V něm totiž více jak 15 tisíc občanů Plzně, požádalo své zastupitele, aby vyhlásili veřejný plebiscit k možnému zamezení výstavy nové obchodního centra Aréna společností Amadeus, které by mělo do budoucna vzniknout na místě nedávno zbořeného Domu kultury Invest.

     Primátor Baxa, za přikývnutí modré části Rady města Plzně, však zcela úmyslně ve svém předloženém návrhu, vyřadil jednu ze dvou otázek eventuálního referenda, kterou aktivisté při sběru podpisů občanům zároveň předkládali. Vytvořil tak návrh svůj, který zcela neodpovídal požadavku a přání petentů, a nechal o něm po bouřlivé diskuzi následně hlasovat. Důvody k takovéto úpravě byly údajná právní nepřípustnost, tj. následná nehlasovatelnost, druhé otázky a osobní snaha primátora o urychlení celého procesu realizace referenda, které aktivisté čistě pragmaticky chtějí spojit s termínem voleb do krajských zastupitelstev.

    Tento průhledný trik však Baxovi nevyšel. Zastupitelstvo, přirozeně mimo jeho členů za ODS, zcela jednoznačně tyto snahy odsoudilo a návrh zamítlo.

     Zhrzený primátor, navyklý na „prohlasovávání koaliční silou“ prakticky všeho podstatného, si však dovolil již po dlouhý čas v lokální politice nevídanou reakci. Na oficiálních webových stránkách města Plzně suverénní rozhodnutí zastupitelstva zkritizoval a prohlásil, že jej mrzí fakt, že „politické strany upřednostnili své partajnické zájmy před zájmy občanů“.

     Dostalo se mu však ihned tvrdé spontánní odezvy. Opoziční strany vydaly následující den společné odsuzující prohlášení a dokonce i koaliční ČSSD „přišla se svou troškou do mlýnice“: „Reakci primátora Martina Baxy na webových stránkách města Plzně vnímá ČSSD jako politicky nekorektní zneužití veřejné funkce k politické kampani ODS. Navíc tento krok mimořádně komplikuje vyhlášení referenda. Je proto otázkou, zda jde primátoru Baxovi skutečně o vyhlášení referenda, nebo jen o krátkodobou popularitu.“

     O osudu možnosti vyhlášení referenda tak rozhodne jednání mimořádného zastupitelstva města Plzně, které je primátor povinen, podle zákona o obcích, vyhlásit vždy tehdy, když o to požádá více než třetina všech zastupitelů. A to se tak díky hlasům KSČM, TOP 09, Občanů.cz a Pravé volby pro Plzeň, v celkovém počtu osmnáct, podařilo. A to i přes některé kritické reakce z jejich lavic. Například Marcel Hájek, z řad Občanů.cz, které tvoří především bývalí exponenti ODS, při čtvrtečním jednání zastupitelstva prohlásil: “Ve mně také dříme ODSácké srdce a já referendum nechci. Máme bohužel tuto demokracii, jak řekl major Haluška“. A pokračoval: „Já jsem takový demokrat s ručením omezeným“.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama