JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.09.2012 12:54:51

Michal Hašek: Zřídili jsme krizovou linku pro případ otravy metylalkoholem

Michal Hašek: Zřídili jsme krizovou linku pro případ otravy metylalkoholem

Zřídili jsme krizovou linku pro případ otravy metylalkoholem a nabízíme bezplatné testování alkoholu.

Brno, 12. září 2012 – Jihomoravský hejtman Michal Hašek na dnešek svolal mimořádný krizový štáb, který se zabýval řešením stávající kritické situace v souvislosti s prodejem pančovaného alkoholu. Hlavním cílem tohoto jednání bylo nalézt a využít možnosti kraje, jak zabránit dalšímu šíření otravy metylalkoholem a ochránit obyvatele Jihomoravského kraje.

„Pro mě jako pro hejtmana je klíčové ochránit zdraví a životy obyvatel kraje. Naši pozornost teď chceme primárně zaměřit na minimalizaci nárůstu dalších otrav a zabránit dalším úmrtím. Proto je pro nás prioritní, aby si lidé byli vědomi rizika, které s nákupem extrémně levných lihovin souvisí, a vyvarovali se jejich požívání,“ sdělil hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Po jednání krizového štábu hejtman Hašek rozhodl, že krajská nemocnice v Kyjově zřídí informační linku pro celý Jihomoravský kraj. Číslo je 518 601 335. A zároveň jsou na webu www.nemkyj.cz zveřejněny informace, jakým způsobem postupovat při podezření na otravu metylalkoholem a jak příznaky otravy diagnostikovat. Tyto informace budou umístěny i na stránkách Jihomoravského kraje a rozeslány na všechny obce kraje s žádostí o poskytnutí těchto informací občanům.

Jihomoravský kraj také nabídne svým obyvatelům možnost bezplatného testování lihovin, u kterých mají podezření na možnost přítomnosti nebezpečných látek. Nyní krajský úřad sestavuje seznam míst, kde bude možné o tyto testy požádat. Především se bude jednat o vysoké školy a soukromé laboratoře. Jihomoravský kraj na tyto kontroly vyčlení mimořádné rozpočtové prostředky z krizového fondu.

„Seznam míst, kde budou bezplatné kontroly probíhat, bude v průběhu dnešního dne zveřejněn na internetových stránkách Jihomoravského kraje a rozeslán všem obcím a městům na území kraje. Chtěl bych proto vyzvat všechny občany, kteří mají jakékoli podezření týkající se lihovin, které v poslední době nakoupili, aby neváhali a nechali si tyto nápoje bezplatně otestovat. V tuto chvíli se skutečně může jednat o otázku života a smrti,“ apeloval hejtman Michal Hašek.

Představitelé kraje také vyzvali občany kraje, aby maximálně spolupracovali s orgány státní správy, které se snaží nalézt zdroje výroby a distribuce nebezpečného alkoholu. „Současná mimořádně nebezpečná situace vyžaduje aktivní spolupráci občanů. Každá informace, která pomůže k nalezení zdrojů otravy lidí, může pomoci zachránit lidské zdraví a životy,“ vyzval hejtman Michal Hašek.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama