Gabriela Hubáčková

  • KSČM
  • Ústí nad Labem
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.09.2012 14:16:00

Úspory ve státní správě vítám, pokud neochromí její práci

Úspory ve státní správě vítám, pokud neochromí její práci

Vicepremiérka Karolína Peake předložila koncept „malého ministerstva“ neboli návrh na rušení některých úřadů s odůvodněním zbytečné duplicity v několika resortech.

Chce jejich práci více centralizovat a snížit počty vedoucích zaměstnanců na všech úrovních státní správy. Má v plánu takto uspořit celkem 11,9 miliardy korun, v roce 2015 až 24,8 miliardy korun.

 KSČM již několikrát upozorňovala na možnosti úspor ve státní správě, která podle našeho názoru léta nepřiměřeně bují, a navrhovala několik opatření, ani  jednou  jsme  však  zatím nebyli vyslyšeni.

 Při realizaci tomto záměru je však nutné brát v úvahu hned několik zásadních věcí a podmínek. Jednou z nich je spádovost a dostupnost jednotlivých úřadů a jejich služby pro občany. Další podmínkou je racionální přerozdělení kompetencí složek veřejné správy. Jsme pro restrukturalizaci, ale po pečlivé přípravě postupu případného rušení resortů. Jak by to nemělo vypadat, dokládají například relativně nedávné nesmyslné úvahy vlády o slučování a zeštíhlení institucí, které se kromě řady jiných povinností, které příslušní členové vlády zřejmě nebrali v úvahu nebo o nich ani nevěděli, zabývají kontrolou kvality a nezávadnosti potravin.

 Nezaznamenala jsem rovněž, že by se vláda zabývala v souvislosti se snížením počtu pracovních míst ve státní správě také řešením případného nárůstu nezaměstnanosti, možností rekvalifikace úředníků apod.

 A nakonec, otázkou zůstává, zda nejde pouze o populistický předvolební výkřik.

 Gabriela Hubáčková, poslankyně Parlamentu ČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama