Ing. Hana Doupovcová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.09.2012 10:56:48

Je zřejmé, že otravy metylalkoholem jsou výsledkem systémové chyby

Je zřejmé, že otravy metylalkoholem jsou výsledkem systémové chyby

Stát selhal ve své kontrolní funkci a vzdal se zodpovědnosti za bezpečnost potravin

Okleštění kontrolních institucí a jejich pravomocí nese své hořké a tragické následky – je zřejmé, že otravy metylalkoholem jsou výsledkem systémové chyby. Po  rozbití kontrolních orgánů, institucí a zavedených postupů se v České republice po 50 či 60 letech objevila metanolová aféra. Je to v krátké době druhý zásadní případ, kdy se do distribuční sítě dostávají potraviny ohrožující životy občanů. A nikdo z nás nemá tušení, co všechno v tomto směru zatím ještě nevíme. Pozapomenutá aféra s průmyslovou polskou solí užívanou v potravinářském průmyslu byla představiteli státu bagatelizována – nikdo prý nezemřel, tedy se nic zásadního nestalo. V každém případě to bylo varování , které nikdo nechtěl slyšet. A přišel úder naprosto nečekaný, který si vybírá daň nejvyšší - lidské životy. Byl však tento úder opravdu až tak nečekaný? Nevím jestli si někdo dokázal vůbec představit, že pančování  alkoholu může dosáhnout, tak obludných rozměrů a připravit o život tolik lidí Co dále čeká na občany v důsledku neplnění povinností, které stát ze zákona má ?

Hlavní hygienik a současně náměstek ministra zdravotnictví má již několik měsíců neplacené volno. Ministr váhá s jeho odvoláním, nového hygienika nejmenoval proč?. Hygienická služba byla rozdělena na HS a zdravotní ústavy, tedy laboratorní složku. Vznikla tak málo akční instituce – to bylo cílem rozdělení?

Kdo všechno v ČR kontroluje kvalitu, zdravotní nezávadnost a bezpečnost potravin? Tato úloha je rozložena v několika institucích: veterinární služba, státní inspekce jakosti, hygiena , česká obchodní inspekce. Kontrola je tedy podřízena několika ministerstvům, dobře vybavené laboratoře jsou řízeny různými ministerstvy - zemědělství, vnitra i zdravotnictví. Které příkazy jsou asi vyřizovány přednostně a kdo musí počkat?

Pokud se výrobci alkoholu budou na státu domáhat odškodnění za poškození svých obchodních zájmů, budou tyto náklady jistě vyšší, nežli racionální provoz kontrolních státních orgánů i nezávislých laboratoří . Následky a důsledky jsou nákladnější, poškození zdraví nevratné, zmařené životy nenahraditelné a trvalá invalidita poškozených bude stát sociální systém další finanční prostředky.

Vyšetření vzorků alkoholu na přítomnost metanolu nejsou při současné úrovni přístrojového vybavení tak drahá, aby se tomuto státu nevyplatila celoroční a celoplošná skrínigová šetření . Věřím,že náklady na provoz takové laboratoře, by se vrátily zpět ve výběru daní. Neobstojí ani tvrzení, že všechno se nezkontroluje, to je stejně alibistický argument, jako že všechny řidiče na silnicích nelze zkontrolovat.

Jsem přesvědčena , že stát si musí zachovat supervizi nad komoditami, které mají plošně vliv na zdraví české populace jako jsou potraviny, ale i pitná voda. Tady platí beze zbytku rčení Důvěřuj ale prověřuj! A tato supervize patří jednoznačně ministerstvu zdravotnictví.

Prevence je nejlevnějším opatřením – to platí v obecné rovině i v případě aktuální metanolové aféry. Nejsme tak bohatí abychom si mohli dovolit nekontrolovaný vstup potravin na náš trh a ohrožování zdraví obyvatel České republiky.

Povinností občanů je platit daně a stát by jim za to měl poskytovat ochranu, a to i  před nebezpečnými potravinami. Když tuto vládu nezajímá zdraví a životy obyvatel, mohly by vládu zajímat aspoň daňové úniky z prodeje nelegálního alkoholu. Vždyť o peníze jde této koaliční vládě až na prvním místě! Nebo bylo všechno trochu jinak a situace se „jen“ vymkla z kontroly? Skutečně máme věřit, že si ministr Kalousek nechává běžně utíkat obrovské částky z černého obchodu s alkoholem, když potřebuje do státního rozpočtu každou korunu a neváhá snižovat příjmy důchodcům? Je tato vláda skutečně tím, koho chceme v čele České republiky?


Hana Doupovcová, senátorka

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama