Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Třebíč
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.09.2012 21:53:36

Solidarita je jediná úspěšná cesta k prosperitě

Solidarita je jediná úspěšná cesta k prosperitě

Čisté tržní a efektivní hospodářství je jako dravá řeka. Má velkou sílu, avšak ničí vše, co je slabé, co se připlete do cesty a co je neschopné být součástí dravého toku.

Lidská společnost taková není, je složena z jedinců silných i slabých, starců i dětí, zdravých i nemocných, schopnějších a méně schopných.

Jednostranný důraz na efektivitu ekonomiky se dostává do rozporu s demokracií, s důstojností každého člověka, vyvolává nezaměstnanost, narušuje sociální smír a může vyvolat sociální konflikty. Chceme demokracii, která nabízí všem lidem naplnění všech lidských hodnot a zajišťuje jejich důstojnost, chceme sociální smír a chceme a potřebujeme i efektivní hospodářství.

Je to takový trojúhelník, jehož tři body je nutno nějak spojit. A tím pojítkem je solidarita. Jedině ona může zabránit tomu, aby se demokracie nezměnila v totalitu, aby nenastaly sociální nepokoje a zůstal přitom zachován hospodářský růst. Ostatně z dějinných událostí víme, že sociální nepokoje nikdy nepřispěly k hospodářskému růstu a většinou způsobily i ztrátu demokratických hodnot.

Vyšší daně u bohatých jsou tedy součástí solidarity a umožňují to, aby vedení společnosti rozumně přerozdělovalo získané zdroje tak, aby jak říká přední italský politik Giuliano Amato: “někdo nemusel stát na chodbě, zatímco druzí sedí v salónku“.


Mgr. František Bublan
kandidát do Senátu za Třebíčsko

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama