RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.09.2012 8:43:00

Metanol hranice nerespektuje

Metanol hranice nerespektuje

Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) Evropského parlamentu bude ve středu 19. září ve večerních hodinách projednávat otravy metanolem v České republice.

1024x768 O zařazení na program jednání zažádal člen výboru ENVI Pavel Poc (ČSSD) již minulý týden, kdy bylo jasné, že hospitalizovaných s akutními příznaky otravy rapidně přibývá.                          

"Otevřenost a transparentnost pokládám za jediný možný lék na spekulace," komentuje svůj záměr Poc. Technicky ani časově však nebylo možné prosadit tento bod na jednání, protože plenární zasedání ve Štrasburku má pevný program, který nelze narychlo měnit. Pokud ale dojde k tak mimořádné situaci, jakou epidemie otrav metanolem v České republice je, musí příslušný výbor, v tomto případě ENVI, do jehož kompetence spadá jak bezpečnost nápojů tak i veřejné zdraví, zareagovat co nejrychleji.

Pavel Poc očekává konkrétní vyjádření především od zástupců Evropské komise, ale také od ostatních europoslanců. "I kdyby nebyla prohibice v ČR v souladu s aquis EU, ministerstvo zdravotnictví jednalo v zájmu ochrany zdraví svých obyvatel, které je přednější než ekonomické dopady a které má přednost i před volným pohybem zboží v rámci EU. Přesto by mě zajímalo, jak Komise posuzuje důvodnost zavedení prohibice."

"Také mě zajímá názor ostatních kolegů a Komise na to, že součástí opatření vlády není zákaz exportu českého alkoholu. Otravy metanolem se nerozšiřují jen v rámci České republiky, ale i v rámci sousedních států. Je otázkou, zda by proto neměly všechny členské státy postupovat koordinovaně."

V neděli zakázalo dovoz a prodej českého alkoholu Polsko, dnes přistoupilo ke stejnému opatření i Slovensko. Varování před nebezpečným alkoholem rozšířilo v neděli na celé své území i Německo. Podle místních úřadů nelze zcela vyloučit, že se nebezpečný alkohol dostal i na německé území. Turisty mířící do České republiky ale varují například i irské úřady.

"V neposlední řadě mě zajímá i to, jak Komise dosud spolupracuje s příslušnými orgány ČR zejména s českým kontaktním místem a časovou posloupností zařazení do systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF)."

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama