Roman Jandík

  • ODS
  • Roztoky
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.09.2012 11:31:26

Krajské volby a školky: soutěž o největší slibotechnu

Krajské volby a školky: soutěž o největší slibotechnu

Po přečtení vyjádření některých středočeských kandidátů do zastupitelstva mi je jasné, že letošní krajské volby budou opět soutěží v populismu.

Volby v roce 2008 byly referendem o třicetikorunovém poplatku u lékaře. Bylo to celostátní, nikoliv krajské téma. V letošních volbách mají někteří kandidáti zase potřebu slibovat více míst ve školkách, což je naopak významně obecní téma, i když kraj provoz školek částečně spolufinancuje. O tom, zda se ve finále obecní školka vybuduje nebo nikoliv, rozhoduje totiž obec, nikoliv kraj – proto jsou to také „obecní školky“, takže vyjádření vnímám jako čistě účelová a populistická. Pevně doufám, že český volič už je dostatečně poučený a na špek neskočí. Kandidáti by měli voličům dávat řešení a nikoliv plané sliby, což může být někdy nepopulární, ale je potřeba se tím zabývat.

Nízký počet míst v obecních školkách je dán několika aspekty: 
  1. Nutnost dotovat provoz z obecní kasy – financování školek je rozděleno mezi obec a kraj. Kraj platí mzdové náklady, obec počáteční investici a ostatní provoz. Ovšem školkovné, které mohou ředitelky požadovat po rodičích, je maximálně na úrovni poloviny neinvestičních nákladů. Zbytek dotuje obec ze svého rozpočtu, respektive z daní nás všech, což motivaci obcí k budování dalších předškolních zařízení značně snižuje a limituje. Výsledkem je současný stav, kdy máme málo levných míst v obecních školkách a zbytek dětí chodí do drahých soukromých zařízení. Kdyby města mohla účtovat školkovné, které odráží skutečné náklady, nebyl by s budováním nových školek takový problém. Navíc je nutné si uvědomit, že rodiče, na které se nedostane dotovaná veřejná školka pro „úředně vyvolené“, platí nejen drahou soukromou školku, ale ze svých daní ještě dotují ony šťastlivce ve školkách veřejných. Krásný příklad nespravedlivé levicové politiky, který ke všemu nepodporuje ani sociálně slabší, protože ti často nemají dostatečné páky na umístění dítěte do obecní školky.
  2. Hygienické předpisy – v touze dopřát našim dětem co největší prostor a luxus to naši zákonodárci trošku přehnali. Myslím, že trochu uvolnit striktně nastavené parametry by nemělo na kvalitu školek vliv a umožnilo by budovat a provozovat školky významně levněji.
  3. Volný trh školek – výše uvedené body by měly v dlouhodobějším horizontu předcházet budování volného a dostatečně konkurenčního trhu předškolních zařízení. Volný trh by umožnil snížit ceny v soukromých školkách a dostatečně saturovat chybějící nabídku. Nutno ještě dodat, že převedením odpovědnosti za tuto dříve dotovanou službu z obcí na soukromou sféru a rodiče, musí být kompenzováno adekvátním snížením příslušných daní. Úspora by byla veliká a pro všechny, vezměte si, kolik úředníků v obcích i na kraji se této agendě věnuje.

Sliby typu, budeme školky dotovat z onoho nebo jiného krajského programu problém zásadně neřeší. Jedná se jen o předvolební sliby, protože jinde peníze budou zase scházet a politiky pak napadne jen zvyšování daní.

Roman Jandík

Předseda ODS Roztoky a kandidát do Zastupitelstva Středočeského kraje.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama