Bc. Tomáš Popek

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.10.2012 16:47:09

„Atentát“ na „ceremoniáře“

„Atentát“ na „ceremoniáře“

Nechci znevažovat prezidentský úřad, protože jeho prestiž je už tak velmi nízko a to zejména díky poslední prezidentské volbě, či spíše frašce. Ale to šílenství okolo jednoho drobného incidentu naprosto nechápu.

Co se vlastně stalo? Frustrovaný mladý muž vstoupil do KSČM s touhou změnit současné poměry v zemi. Vzhledem k tomu, jak je KSČM démonizována, měl asi velká očekávání. Jenže zjistil, že členství v běžné politické straně se skládá ze schůzování, popř. roznášení letáků a dalších nepříliš zajímavých aktivit. Namísto plamenných řečí o změně systému jistě od tamních důchodkyň slyšel, co se stalo v posledním díle nováckého seriálu.

K frustraci z poměrů v zemi se tak ještě přidává fakt, že je KSČM v současné podobě měnit nebude. Z mladého komunisty se tak stal osamělý střelec s plastovou hračkou pro děti, který spáchal „atentát po česku“. To že šlo o recesi je patrné už z toho, kam střelec mířil. Protože neměl v úmyslu prezidenta zranit, střílel do saka. Nešlo o žádný politický útok, jak se nám někteří snaží vnutit. Dotyčný na sebe chtěl jen upozornit a říci svůj názor do médií. Samotný vzkaz, pro který mladý recesista čin spáchal, zanikl v debatě o bezpečnosti prezidenta a zavolat do Hyde Parku by bylo asi účinnější, minimálně bezpečnější. Kdyby měl Václav Klaus iniciativnější ochranku, mohl střelec špatně skončit. Vlastně i samotný prezident. Kdyby ho ochranka povalila na dlažbu, jak nabádají média, mohl skončit hůře, než jen s několika oděrkami.

Ochranka prezidenta se dá ale celkem pochopit. Má hlídat člověka, který nemá prakticky žádné pravomoci. Víceméně má jen roli hostitele, ceremoniáře a cestovatele. Sice by měl zastupovat stát v zahraničí, tam ale říká názory své, nikoliv ty oficiální vládní, proto je také často ve sporu s naším ministrem zahraničí, který pro změnu jednání s představiteli cizích států asi většinou prospí.

Vážně míněný útok na prezidenta ČR by mohl provést jen šílenec, který se chce zviditelnit. Současné mediální běsnění okolo jedné klukoviny paradoxně šanci takového útoku zvyšuje. Útok politický víceméně ani provést nelze, protože prezident je osoba nadstranická, která o ničem nerozhoduje a koná-li, tak většinou jen na popud předsedy vlády. Těžko si představit, že by někdo páchal atentát, protože prezident někomu (ne)udělil vyznamenání.

Chápu ODS, že hysterii okolo incidentu rozdmýchává. V první řadě se zapomíná na její katastrofální vládu, která zesloní, co se dá, ale také je Václav Klaus stále jejím člověkem. Instalování současného prezidenta ji stálo hodně úsilí a pravděpodobně i nemálo peněz. Proto už čtvrtý den je jako hlavní zprávou zpravodajství vystřelení několika plastových kuliček z hračky na našeho kladeče věnců. Vážnost prezidenta republiky snižuje i fakt, že se měl do úřadu dostat díky všimnému předávanému poslancům na pánských záchodcích. Petr Tluchoř se s těmi igelitkami musel dost naběhat a tak je mu současný prezident jistě velmi zavázán. Ač Václav Klaus vetoval několik vládních zákonů a je nyní spíše na straně rebelujících poslanců, zůstává stále kmotrem této vlády, protože bez tajných dohod na Hradě by už dávno neexistovala.

Vzhledem k naštvanosti lidí na současnou vládu, by se měl obávat spíše Petr Nečas. Opět je ale pravděpodobnější útok šílence, protože rozumně uvažující člověk ví, že na premiérské místo se třese zástup podobných nebo ještě horších straníků a likvidace jednoho člověka nic neřeší.

Nejúčinnější způsob jak „odstřelit“ Nečase s Kalouskem je jít 12. a 13. října k volbám a volit jinou stranu, než je ta jejich. Pokud se Vám nelíbí lidé v čele kandidátek opozičních stran, máte 4 preferenční hlasy. Jsou tu ale i menší strany, které mají nemalé šance překročit pětiprocentní hranici. Bohužel do SPOZ se v poslední době dostal hlavně odpad z ČSSD. NS-LEV 21 je už jen kvalitou lidí, kteří by měli program strany realizovat, o dvě třídy výš. Pokud se snad někdo štítí levice, regionální uskupení většinou tíhnou k pravici, a tak jde o slušnou alternativu k vládním stranám.

Když jsme u těch útoků, není to tak dávno, co se házela vajíčka na bývalého předsedu vlády a vůdce opozice. Média a pravicoví politici útočníky naopak heroizovali, přestože tenkrát šlo opravdu o útoky politické. Opět se tu měří jiným metrem.

Jsem zvědavý, jak dlouho ještě novináři vydrží s rozebíráním jednoho směšného incidentu. Společnost trápí závažnější problémy, než je neschopná ochranka prezidenta. Pět set tisíc nezaměstnaných, nízké mzdy těch zaměstnaných a zvyšující se počet lidí pod hranicí chudoby, drahé a nekvalitní potraviny, celkový pokles ekonomiky atd. Pokud se hněv ve společnosti bude i nadále zvyšovat, dostatečně zesílí radikální hnědé proudy a politikům ani sebelepší ochranka nepomůže.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama