ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.10.2012 15:07:00

Marmeládové eurotažení Hamé nemělo šanci na úspěch

Marmeládové eurotažení Hamé nemělo šanci na úspěch

Potravinářská firma šla hlavou proti zdi. Existuje však jiná cesta. Po vzoru Rakouska chci dosáhnout výjimky z přísné evropské legislativy alespoň pro výrobky prodávané na území ČR.

Roční úsilí Hamé dosáhnout možnosti používat onačení marmeláda pro své výrobky z jahod, meruněk a dalšího ovoce se zákonitě minulo účinkem, a tyto výrobky tak budou muset nadále nést označení džem. Hamé toho totiž chtěla dosáhnout tím, že by marmeládě jako výrobků z jahod a meruněk byl přiznán status zaručené tradiční speciality.
„EU nemohla uznat jako zaručenou tradiční specialitu něco, co je v rozporu s její platnou legislativou. Platná směrnice EU z roku 2001 totiž definuje marmeládu jako výrobek obsahující minimálně 20% podíl citrusových plodů. Přes tuto podmínku zkrátka v současné době nejede vlak“, upozorňuje europoslanec Březina s tím, změna této legislativy je nereálná. „Stávající definici marmelády si však žárlivě střeží jižanské státy EU, které citrusové ovoce pěstují, což jim dává konkurenční výhodu na jednotném trhu EU proti ostatním státům. Snaha změkčit definici marmelády v EU by tak prakticky jistě narazila na jejich blokační menšinu a tím by byla odsouzena k neúspěchu“, objasňuje Březina, který se ochranou tradičních potravinářských produktů dlouhodobě zabývá.
Jedinou reálnou možností by tak bylo po vzoru Rakouska sjednání výjimky z platné legislativy EU. „Při vyjednávání o vstupu do EU se pozornost soustředila na slivovici, rum a Českobudějovické pivo a marmeláda bohužel poněkud zapadla. Rakousku se přihodilo to samé, zaspání v době přistoupení k EU však napravilo a výjimku si sjednalo o deset let později. Těžilo přitom z toho, že komisařem pro zemědělství byl v té době Rakušan Fischler. Takovou výhodu my nyní nemáme a naše pozice je tak o to těžší. Rakouský příklad každopádně ukazuje, že opomenutím v době přistoupení k EU nemusí být vše ztraceno. Jsem přesvědčen, že s ohledem na ochranu domácí tradice používání označení marmeláda by stálo za to se o výjimku  pokusit, a to po vzoru Rakouska alespoň pro výrobky dodávané na domácí trh, které nejsou vyváženy do jiných členských států EU. Jsem připraven zahájit s Evropskou komisí jednání o udělení výjimky a vyzývám ke spolupráci na této iniciativě i ministerstvo zemědělství", uzavírá Březina.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama