Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.10.2012 20:16:00

Ve zdravotnictví nesmí být na prvním místě peníze

Ve zdravotnictví nesmí být na prvním místě peníze

Jedním z poznávacích znamení způsobu vlády současné koalice je i její poměrně nezakrytá snaha vyjadřovat hodnotu všechno pomocí peněz.

Pokud se člověku podaří toto rozklíčovat, poměrně snadno se dozví, na čem a jak moc současným pánům ministrům záleží. Například takové snížení tempa růstu důchodů je jasným důkazem toho, jak moc velký zájem má naše vláda na důstojném životě našich seniorů.

Krásně je tento monetaristický přístup v praxi vidět i ve zdravotnictví.  Chomutovské nemocnici byl odebrán status Komplexního onkologického centra, což znamená, že už nebude moci poskytovat svým pacientům šetrnou a účinnou bioléčbu. Nad takovýmto rozhodnutím zůstává rozum stát. Možná to bude na ministerstvu nakonec vypadat účetně hezky, ale pacientům ze zhruba asi 600 tisícové spádové oblasti, jsou podle mého ona předpokládaná pěkná čísla srdečně jedno. Budou totiž muset kvůli léčbě začít dojíždět jinam. Jak asi takovouto zátěž ponesou a jak se to může projevit na jejich zdravotním stavu, si zřejmě umíme každý domyslet.

V současné době se v našem kraji vede poměrně zásadní debata o plánovaném snížení počtu akutních lůžek. Ministerstvo zdravotnictví společně s VZP přišlo s plánem, který v podstatě znamená likvidaci menších nemocnic. Vedení kraje a já osobně s tímto záměrem ostře nesouhlasíme. Jde totiž opět o snahu vlády uspořit na tom nejméně vhodném  místě. Jsem přesvědčená, že lidské zdraví a životy jsou hodnoty penězi nevyjádřitelné a je povinností jakékoliv civilizované společnosti tyto hodnoty hájit.

Ústecký kraj trvá na zachování stávajícího počtu akutních lůžek a doufá, že jeho hlas nebude přeslechnut. Důrazně varujeme před jakýmkoli omezováním dostupnosti zdravotní péče v regionu a jsme přesvědčeni, že finanční úspory nejsou a nemohou být při rozhodování o budoucí podobě zdravotní péče v Ústeckém kraji tím hlavním kritériem. Je smutné, že současná vláda to vidí zřejmě přesně opačně, čímž se dostáváme zpátky na začátek mé dnešní úvahy. Jak moc záleží této vládě na zdraví občanů, si z kroků a záměrů ministerstva zdravotnictví umíme odvodit sami. Neveselá perspektiva....

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama