ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.10.2012 17:13:00

Ministerstvo zdravotnictví v reformách zaspalo

Ministerstvo zdravotnictví v reformách zaspalo

Shodli se na tom poslanci na dnešním jednání sněmovního výboru pro zdravotní politiku. Jeho předseda a poslanec ODS Boris Šťastný označil situaci v oblasti veřejného zdravotního pojištění za velmi vážnou.

Zkritizoval přitom ministerstvo zdravotnictví za liknavost při řešení jeho rostoucího deficitu a špatnou komunikaci. Výbor pro zdravotnictví většinou svých hlasů následně na jeho návrh vyzval ministra Leoše Hegera, aby bezodkladně přijal kroky ke stabilizaci systému veřejného zdravotního pojištění namísto vyvolávání sporů. Ministr má také výboru předložit podklady a analýzy, o něž opírá svou kritiku VZP, případně dalších zdravotních pojišťoven.

„Situaci v oblasti veřejného zdravotního pojištění považuji za velmi vážnou. Administrativní část reformy sice ministerstvo zdravotnictví provedlo, ta ale nepřinesla žádný ekonomický efekt, naopak v mnoha případech náklady ve zdravotním systému zvýšila. Skutečné reformy, k nimž se vládní koalice zavázala ve svém prohlášení, nám ministerstvo stále dluží,“ shrnul situaci Boris Šťastný.

Místopředseda výboru pro zdravotnictví Marek Šnajdr zdůraznil, že ministerstvo zdravotnictví musí jako klíčový orgán ve zdravotnictví převzít odpovědnost a začít nedostatek financí ve zdravotnictví aktivně řešit. „Není pravda, že se zvýšené výdaje ve zdravotnictví, například v souvislosti se zvýšenou DPH, nedaly čekat. Ministerstvo mělo být na tuto situaci připravené a již dávno mělo v souladu se svými dřívějšími přísliby předložit novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, nebo legislativně zajistit elektronické aukce léků. Nic z toho jsme ale doposud neviděli,“ dodal během jednání Marek Šnajdr.

S výhradami k činnosti ministerstva zdravotnictví souhlasí i další z členů zdravotního výboru za ODS Vít Němeček. „S kritikou ministerstva zdravotnictví, která dnes na půdě zdravotního výboru zazněla, souhlasím, protože si své domácí úkoly skutečně neplní. Například zvýšené DPH mělo přejít na dovozce a výrobce léků, v praxi ho ale v rozporu s dřívějšími přísliby ministerstva odnesli koneční spotřebitelé.  Zároveň je třeba přiznat, že i zdravotní pojišťovny, včetně VZP, mají své resty, zejména mi vadí některé smluvní kroky VZP a zhoršená funkčnost informačního systému zdravotních pojišťoven, který v uplynulém období vykazoval poměrně velkou chybovost,“ dodal Vít Němeček.

Jednání zdravotního výboru o aktuální situaci ve zdravotnictví bylo přerušeno a bude pokračovat v nejbližším možném termínu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama