ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.11.2012 20:30:52

Potřebujeme vyšší daně? Asi jako díru do hlavy...

Potřebujeme vyšší daně? Asi jako díru do hlavy...

Zvyšování daní ekonomickou krizi neodvrátí

 V příštím týdnu bude Sněmovna projednávat balíček daňových opatření. Vláda Petra Nečase spojila s tímto balíčkem otázku své další existence, což považuji za velmi krátkozraký krok. Nebudu zde psát o tom, co ví snad úplně všichni, kromě naší vlády. Totiž, že v současné situaci zvyšování daní ekonomice státu nepomůže, ale naopak ji ještě více utlumí. Já osobně bych preferoval postup, kdy by se snížily přímé i nepřímé daně na úplné minimum a naprosto striktně se ořezaly výdaje státu, včetně a možná hlavně těch mandatorních. K  těmto krokům ale není politická vůle a paradoxně ODS a TOP 09 tak realizují levicovou politiku, která s jejich vlastním programem nemá nic společného.

Zajímavé je také spojení osudu vlády s tímto daňovým balíčkem. Pravicově se tvářící premiér svoji pozici podmiňuje schválením levicových, a podle mého názoru i naproto chybných opatření. Navíc v situaci, kdy nemá podporu ani ve své straně. Situace je taková, že současná koalice má pouhopouhých 99 hlasů. A na reformy většího rozsahu (daňové, důchodové) tak vláda nemá ani mandát.

Vláda sice asi tuto současnou situaci ustojí, rotže je všeobecně známo, že Nečasův kabinet podrží Věci veřejné, kdy Vít Bárta prodá Nečasovi další poslance. Po osmičce poslanců kolem Karoliny Peake a po Milanu Šťovíčkovi, který hlasoval s vládou nepřetržitě výměnou za svůj osobní zájem neprolomení těžebních limitů, protože má domek v oblasti, kde by se mohlo v budoucnu těžit, podpoří Nečase i další. Vládu bude podporovat Josef Dobeš, který se bojí prošetření svých tunelů na ministerstvu školství a vyšetřování rozkradených dotací z EU v hodnotě desítek miliard právě v resortu školství. Petr Skokan vládu podpopoří nejspíš z důvodu obavy o své poslanecké koryto a v neposlední řadě i David Kádner, který jako disciplinovaný hlídač z ABL udělá vše, co mu náčelník Bárta řekne. Je smutné, že Petr Nečas toto stále nevidí a je schopen  s Bártou poslance obchodovat a být jím tak nadále vydírán. Je také smutné, že Petr Nečas jako premiér nedokázal loni v dubnu vykopnout mafiánský projekt ABL-Věci veřejné z vlády a vytvořit jasnou, pravicovou, reformní a akční vládu.

Osobně nevidím jako správné řešení předčasné volby s nástupem komunistů, dokonce si ani nemyslím, že Nečasovu vládu je nutné odepsat. Ale pokud nebude schopna reformy, včetně radikálních, prosazovat a pokud se premiér bude neustále spoléhat na superguru Bártu, pak se vláda odepíše sama.  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama