Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.12.2012 13:05:00

Svázané ruce ministryně aneb kdo lže více

Svázané ruce ministryně aneb kdo lže více

Dlouhou dobu si vrabci na střeše poslanecké sněmovny cvrlikali o výměně K.Peake za A.Vondru.

A přesto, že se tato výměna zdála mnohým nepravděpodobná, personální taškařice pana premiéra se přesto uskutečnila.12.prosince jsem tedy dostal dárek ke svým narozeninám v podobě nové paní ministryně obrany.
Den poté, přes ministryní původní popření personálních změn, k nim došlo s takovou razancí, že si vysloužila kritiku nejen opozice, ale zejména samotného premiéra a také vrchního velitele ozbrojených sil, pana prezidenta.

Je zodpovědností pana premiéra i pana prezidenta, že ke jmenování K.Peake vůbec došlo. Nevím kdo byl či nebyl oklamán či kdo lže více, ale následné nedobrovolné odvolání po odmítnuté rezignaci se stalo katalyzátorem vládní krize v přímém přenosu. Kdo z veřejnosti sledoval tiskové konference premiéra i LIDEM musel ztratit poslední zbytek důvěry v tuto vládu. A to přesto, že stále není jasné, co bylo pravým důvodem jmenování a rychlého odvolání paní ministryně obrany. Nicméně na obhajobu paní ministryně musím říct, že ani já bych nechtěl být ministrem, který by měl mít svázané ruce či pásku na očích.

Ostrá slova premiéra o ztrátě důvěry či o chování paní ministryně na ministerstvu jako na dobytém území na sebe nenechala čekat. Odvolaná a patrně i zhrzená K.Peake hovoří o buchtě na obraně, o holce, kterou někdo musel hlídat či o „mnichovké dohodě“ za jejími zády. Ona i její LIDEM se cítí být premiérem podvedeni a proto její ministři podají k 10.1.2013 demisi. Sice ještě neví, jak se zachovají při hlasování o vyslovení nedůvěry, ale odcházejí do opozice. Podle vyjádření místopředsedkyně vlády je to zřejmý odchod do konstruktivní opozice. Ovšem stále s dostatečně přiotevřenými dveřmi od Strakovy akademie.

Když jsem na plénu poslanecké sněmovny den po jmenování paní ministryně hovořil o jejím chybném rozhodnutí, kterým odvolala Vl.Picka a když jsem vyslovil svůj osobní názor, že je bezpečnostním rizikem pro naši zemi, netušil jsem, jak blízko jsem pravdě. Pan premiér nejen potvrdil mé indicie, ale obávám se, že má ještě závažnější informace. A ty se zřejmě netýkají pouze uskutečněné personální rošády, ale i úsilí o zištné ovládnutí tohoto silového resortu.

Já se pouze obávám, že škoda z chybného rozhodnutí pana premiéra i pana prezidenta bude daleko větší. Nejen v pokračujícím propadu důvěry našich občanů v politiky a politiku, ale také v poškození reputace u našich zahraničních partnerů v Alianci a EU.

Stále častěji se ukazuje, že současná vláda P.Nečase, je založena na politické korupci a že není schopna vládnout. Proběhlá groteska na ministerstvu obrany poškodila věrohodnost celé České republiky a zejména ukázala na politický diletantismus některých vládních politiků.  

Slovy paní exministryně „pomalu mi to dochází…“ chci věřit, že to dochází zejména těm občanům, kteří ve volbách v roce 2010 podpořili Věci Veřejné, tehdy nevěda, kohože to vlastně volí. Dnes nejen „opozičně – vládní“ VV, ale i „vládně-opoziční“ LIDEM zdevastovaly českou politickou scénu tak, že znechutili velkou většinu občanů od účasti ve volbách. Chci věřit, že si nakonec uvědomí, že jejich pasivita ničemu nepřispěje a že naopak může ohrozit cestu k občanské společnosti a k posílení demokratických hodnot v naší zemi.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama