Roman Jandík

  • ODS
  • Roztoky
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.01.2013 12:23:37

Stokrát nic umořilo osla

Stokrát nic umořilo osla

Posledního půl roku se debata o případném zvýšení daně z nemovitosti v Roztokách stala poměrně ožehavým vnitrokoaličním jablkem sváru. Pokládám za nutné vysvětit stanovisko ODS, která jakékoliv socialistické zvýšování daní kategoricky odmítá.

Daň z nemovitosti patří obecně k jedné z nejhorších daní vůbec. Nemluvím ani tak o absolutních částkách, ale o principu. Je totiž strašně nespravedlivá. Každý, kdo vlastní nějakou nemovitost, tak si jí koupil za vydělané peníze, které ale má již zdaněné. To ovšem není vše, dále musí zaplatit za každou cihlu, trám nebo pytel cementu DPH ve výši 21 %, daně platí i příslušná stavební firma a její zaměstnanci. Když nebohému občanovi náhodou nějaké peníze zbudou a nemovitost si nakonec pořídí (často s hypotékou), je mu tento majetek donekonečna požírán daní z nemovitosti, která není ničím jiným, než sprostým a odporným poplatkem za to, že někdo něco má. Proto by tato daň měla být zrušena úplně. Celkový výnos v celé republice je odhadem 8 mld. Kč a jenom 2 mld. Kč stojí úřednický aparát, který tuto daň vybírá!

Argumentačně u mě neuspěje ani zamýšlená částečná kompenzace onoho růstu daně v podobě zrušení správních poplatků za odvoz komunálního odpadu (500 Kč na hlavu) a poplatku za psa, kterou navrhují koaliční partneři.

Za prvé celkové zvýšení daně z nemovitosti je kompenzováno jen částečně, protože celkově vybraná částka má být vyšší než je dnešní součet vybrané daně z nemovitosti a správních poplatků za odpad a psy.

Za druhé ekonomicky absolutně nesouvisí regulační poplatek za psy nebo poplatek za odvoz odpadu s daní z nemovitosti. Komunálního odpadu vyprodukujeme na hlavu přibližně všichni stejně (talonový systém by ovšem byl lepší), tak proč by měl důchodce s větší zahradou doplácet na odpad rodině bydlící v menším bytě? Proč by měli lidi bez psů dotovavat obyvatelé žijící se psí smečkou?

Pro mě osobně je to i věc přesvědčení. Je to jako se zvýšením DPH, s kterým z duše nesouhlasím. Salámovou metodu soustavného zvyšování daní na nás minsitři financí používají již několik let – vždyť je to přeci jen jedno procento, to nás prý nezabije. Stokrát nic umořilo osla vážení koaliční partneři. Výsledkem je stále nabubřelejší veřejný sektor, rostoucí nezaměstnanost, nižší kupní síla nás všech a rostoucí chudoba.

Ing. Roman Jandík
místostarosta a předseda ODS Roztoky

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama