Senát Parlamentu České republiky

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.01.2013 13:10:47

Konference v Senátu připomněla 20. výročí spolupráce samostatného Česka a Sloven

Konference v Senátu připomněla 20. výročí spolupráce samostatného Česka a Sloven

Konference „Češi a Slováci – 20 let spolupráce samostatných států a jejich působení v EU a NATO“ se konala dne 8. 1. 2013 v sídle Senátu Parlamentu ČR.

Akci uspořádal předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch ve spolupráci s předsedou Národní rady Slovenské republiky Pavlem Paškou. Konference se zúčastnili stávající i bývalí nejvyšší představitelé obou zemí, odborníci a pamětníci rozdělení společného státu.

„Tato konference nemá a ani nemůže být nostalgickým ohlédnutím za společnou minulostí. Na tu ostatně můžeme mít – a jistě také máme – částečně odlišné názory. Já sám patřím k lidem, kterým je rozdělení federace dodnes svým způsobem líto a pociťuji jako chybu zejména to, že se tehdejší politické elity nezeptaly na názor svých občanů,“ předeslal ve svém úvodním projevu předseda Senátu Milan Štěch. Upozornil zároveň, že vztahy obou zemí se po rozdělení společného státu podstatně zlepšily.

„Na rozdělení Československa bude jednou pro historiky zajímavé právě to, že národy, které se rozešly velmi pokojně, začaly vzápětí intenzivně spolupracovat jak na bilaterální úrovni, tak i v rámci různých organizací,“ uvedl M. Štěch a vyzdvihl přínos vzájemné spolupráce zvláště v rámci Evropské unie, Severoatlantické aliance a Visegrádské skupiny.

Předseda Národní rady Slovenské republiky Pavol Paška zdůraznil, že klidný rozchod Česka a  Slovenska a jejich následná spolupráce jsou příkladné pro celou Evropu. „Dáváme, kromě naší historie, Evropě jasný a velmi srozumitelný příklad jak se problémy dají řešit,“ konstatoval a upozornil, že právě pozitivní příklady jsou tím, co nyní Evropa hledá.

Předseda Národní rady P. Paška se zaměřil také na ideu čechoslovakismu, která byla existenčně potřebná pro oba státy v roce 1918, ale v průběhu 20. století se její význam pro obě země měnil. Každopádně se podle něj jedná o součást historie Slovenska a Česka, a proto by se na tuto ideu a společné bytí obou zemí v jednom státě nemělo zapomínat nebo se na ně nahlížet jednostranně. „Bude jen na nás, jakým způsobem budeme schopni předat dalším generacím to, co považujeme za kus našeho společného bytí tak, aby si i ony uvědomovaly, z čeho vycházejí,“ řekl předseda slovenské Národní rady.

Odborníci a pamětníci připomněli některé krizové momenty, které po rozpadu společného státu ve vzájemných vztazích nastaly. Upozornili zároveň, že intenzivní rozvoj česko-slovenské spolupráce nastal zvláště po roce 1998.

Na konferenci vystoupili 1. místopředseda Poslanecké sněmovny PČR Lubomír Zaorálek, místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič, eurokomisař Štefan Füle, předseda Stálé komise pro krajany žijící v zahraničí Senátu PČR Tomáš Grulich, bývalý předseda slovenské vlády Ján Čarnogurský, bývalý předseda české vlády a předseda Senátu PČR Petr Pithart, bývalý místopředseda vlády Slovenské republiky Ľubomír Fogaš, někdejší ministr obrany SR a velvyslanec SR při NATO František Kašický, bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý, ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Petr Drulák a odborník na české dějiny Jan Rychlík. Konference se zúčastnil také někdejší prezident Slovenské republiky Rudolf Schuster. Akci moderoval bývalý ministr zahraničních věcí ČR Jan Kohout.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama