Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.01.2013 10:34:00

Učni si ve stipendijním programu mohou přijít až na 27 tisíc

Učni si ve stipendijním programu mohou přijít až na 27 tisíc

Až 27 tisíc může získat v průběhu tříletého studia učeň, který úspěšně absolvuje některý z dvanácti podporovaných učebních oborů v rámci grantového programu Stipendijního motivačního programu Jihočeského kraje, pravidelně vypisovaného od roku 2010.

Základní podmínkou žáka v denní formě studia pro získání stipendia je řádné plnění studijních povinností a pravidelná docházka do školy. Stipendista nesmí mít sníženou známku z chování ani opakovat ročník, pak nárok na stipendium pro další období ztrácí.

„Cílem stipendijního motivačního programu je zvýšit zájem žáků nejen posledních ročníků základních škol o učební obory, jejichž absolventů je na trhu práce nedostatek.  Kraji se zároveň díky tomuto programu podařilo udržet některé ohrožené obory pro trh práce,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Konkrétně si o grant mohou zažádat školy, kde se vyučují obory strojní mechanik, nástrojař, obráběč kovů, autolakýrník, pekař, čalouník, klempíř, kominík, tesař, zedník, pokrývač a zemědělec - farmář.

V prvním ročníku může učeň dostat stipendium ve výši 500, ve druhém 600 a ve třetím 800 korun měsíčně. „Za vyznamenání na konci školního roku a při závěrečných zkouškách jsou vypláceny jednorázové odměny. Za tři roky si tak může učeň přijít celkem až na 27 tisíc korun. A to je přece dobrá motivace k tomu, aby školu úspěšně dokončil,“ dodal hejtman.

„Ve školním roce 2011/2012 získalo z prostředků Stipendijního motivačního programu pro žáky středních škol ve vybraných učebních oborech konkrétní finanční podporu téměř 300 studentů z 16 škol. Žákům bylo podle platných podmínek vyplaceno celkem 1,595 miliónu korun,“ poznamenal vedoucí oddělení administrace Akčního plánu Programu rozvoje kraje Odboru evropských záležitostí Krajského úřadu Jihočeského kraje Jan Vodička.

Pro školní rok 2012/2013 schválilo Zastupitelstvo Jihočeského kraje v rámci rozpočtu na rok 2013 kraje alokaci prostředků pro zmíněný dotační stipendijní program v celkové výši bezmála 5,134 miliónu korun. Bylo to možné díky nově uvolněným prostředkům posíleným o nevyčerpané peníze z tohoto grantového programu v uplynulém roce i díky úsporám z jiných grantových projektů a úsporám jiných rozpočtových výdajů kraje. Se svými žádostmi uspělo stejně jako v předchozím školním roce celkem 16 jihočeských škol.

„Domnívám se, že možnosti stipendijní podpory ocení nejen žáci, ale i jejich rodiče, při výběru studijního oboru,“ zdůraznila vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy jihočeského krajského úřadu Hana Šímová.

Stipendium po celé tři roky studia v odstupňované výši:

V 1. ročníku může učeň získat 500 Kč měsíčně, za vyznamenání na konci školního roku jednorázově 1 000 Kč.
Ve 2. ročníku může získat 600 Kč měsíčně, za vyznamenání na konci školního roku jednorázově 1 500 Kč.
Ve 3. ročníku může získat 800 Kč měsíčně, za vyznamenání na konci školního roku jednorázově 2 000 Kč.
Za vyznamenání při závěrečných zkouškách jednorázově 3 500 Kč.
Žák podporovaného oboru tak může získat  za 3 roky studia až 19 000 Kč, při vyznamenání dalších až 8 000 Kč.
Celkem za celou dobu studia až 27 000 Kč

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama