Ing. Michal Kostka

Poctivě, s odvahou, za to, aby se věci dělaly lépe...
  • KSČM
  • Kroměříž
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.01.2013 21:26:22

Z druhého krajského zastupitelstva

Z druhého krajského zastupitelstva

Zajímavější věci z druhého jednání Zastupitelstva Zlínského kraje dne 19.12.2012.

 Druhé jednání Zastupitelstva Zlínského kraje se odehrávalo opět s muzikou, přesněji řečeno s randálem a dokonce i smradem. Protestující totiž rozdávali tzv. „Repetent 21“, což byl deodorant oblepený nálepkou. A aby dokázali, že slušné způsoby protestu nepreferují, v jednu chvíli v průběhu jednání začli stříkat velké množství tohoto deodorantu po místnosti. Vzduch v místnosti se stal nedýchatelným a jednání muselo být přerušeno. Nicméně po zasmradění protestující odešli.

Při rozdávání ,,repelentu“ před jednáním jsem se Hegmona zeptal, jak se mají jeho přátelé ve Spojených arabských emirátech. O firmě mmcité, jejímiž jsou vůdcové protestů Hegmon a Karásek šéfy, jsem se totiž mezitím něco dozvěděl. Tato firma vyrábí „městský mobiliář“. Tedy jejím hlavním zdrojem příjmů jsou veřejné zakázky. Je tedy otázkou, nakolik jde Hegmonovi a Karáskovi o veřejné zakázky nebo o „demokracii“. Zvláště když si uvědomíme, že obchodují právě s tak ,,demokratickou“ zemí, jako Spojené arabské emiráty. Mou otázku Hegmon zamluvil a šel pryč. Možná kdyby se pánové Hegmon a Karásek se svou firmou odstěhovali právě tam, mohli by si užívat „demokracie“ podle svých představ a neobtěžovali by je „zlí“ komunisté, protože politické strany jsou tam zakázány a vládnou tam emírové, které si nikdo volit nemůže.

K zajímavým vystoupením, která se nevázala k programu, patřilo vystoupení jednoho odpůrce koalice, který dokonce zašel tak daleko, že nejenže očerňoval Jardu Kučeru a Jaroslava Drozda podle neprůkazných dokumentů ze spolupráce z StB, ale očernil i bratra hejtmana Mišáka, a to přesto, že pracovník StB byl Myšák s tvrdým Y a hejtman je Mišák s měkkým I. Ze zcela jiného soudku bylo vystoupení nějakého pana Zvoníčka, který připomněl, že v roce 1989 se demonstrovalo za demokracii a ne za kapitalismus a podpořil krajskou koalici.

Ale dostaňme se k projednávaným bodům. Nechci zde popisovat všech skoro 40 projednávaných bodů. To proto, že krajské zastupitelstvo musí zcela pravidelně projednávat i relativní drobnosti. Abych to vysvětlil na konkrétním příkladu, tak např. jedním z bodů tohoto zastupitelstva byl bod Globální granty Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. V tomto bodě byli schváleny čtyři dodatky o financování grantových projektů, které byly schváleny dříve, ale došlo u nich k malinkým změnám. První dodatek bylo nutno schválit pouze kvůli změně názvu příjemce grantu. U ostatních tří dodatků šlo prakticky jen o přesunutí části peněz v již schválených grantech z jedné kapitoly do druhé, buď došlo k mírné změně projektu nebo špatnému zaúčtování. Přesto je k těmto změnám nutný souhlas zastupitelstva.

Proto bych chtěl psát jen o podstatnějších bodech. Nejzávažnějším bodem byl jistě rozpočet, který byl navržen s příjmy 7,99 mld. Kč a výdaji 8,83 mld. Kč. Nechci se stavět do role odborníka na rozpočty, že těm 83 stranám čísel, které tvoří rozpočet, dokonale rozumím. K rozpočtu pro kapitolu školství, které je mi nejblíže, jsem vydal samostatné stanovisko. Nicméně několik nejdůležitějších faktů i k rozpočtu jako celku. Rozpočet nevzniká sám od sebe, jak někoho na kraji před koncem roku napadne. Velkou část rozpočtu tvoří peníze, jejichž toky kraj nemůže ovlivnit – kraj totiž např. předává peníze od státu školám či jejich zřizovatelům (jenom tato částka je 4,46 mld. Kč – srovnejme s velikostí rozpočtu). Dále se v rozpočtu objevují i položky, o které vycházejí ze smluv, které kraj schválil již dříve. Tzn. musí-li nová koalice schválit rozpočet pár měsíců po svém vzniku, nemůže se jen tak vyvléknout ze závazků koalice předchozí (samozřejmě, každá smlouva se dá vypovědět, ale je vždy otázka, za jakou cenu). A teprve o zbytku může krajské zastupitelstvo rozhodovat podle svého, ale samozřejmě je morální povinností zastupitelů rozhodovat se tak, aby to bylo ve prospěch kraje. Podle Jardy Kučery, který je z Klubu zastupitelů KSČM jistě nejzkušenějším ekonomickým odborníkem a který podle svých slov rozpočet důkladně analyzoval, jsou všechny výdaje rozpočtu důležité. Zastupitelé za KSČM proto rozpočet podpořili i přesto, že je schodkový, a rozpočet tak hlasy krajské koalice prošel. Perličkou byla kritika rozpočtu ze strany STAN/TOP09. Ti se k rozpočtu vyjadřovali, že je málo sociální. Když se podívám, co zrovna toto uskupení předvádí v Poslanecké sněmovně, divím se, že toto slovo vůbec znají.

Za zmínku stojí také delegace zástupců kraje na valné hromady obchodních společností s majetkovou účastí kraje (společnosti Technologické inovační centrum, Regionální letiště Přerov a Zevos). Jako delegát byl schválen hejtman Mišák, jako náhradník statutární náměstek hejtmana Drozd a druhým náhradníkem vedoucí ekonomického odboru Hanačík.

Hlasy koalice byly schváleny hladce i dotace z kapitoly Odboru kanceláře hejtmana, pro Zlínský fotbalový svaz na kvalifikační turnaj pro mistrovství Evropy amatérů, což je jistě důležitá sportovní událost, a pro agrární komoru na prodejnu regionálních potravin, což vzhledem k podfinancování našeho zemědělství oproti jeho konkurentům také nejsou vyhozené peníze, a dotace na činnost pro ČSTV, kterou také považuji za důležitou, jak jsem popisoval ve stanovisku k rozpočtu kapitoly školství.

Zastupitelstvo také na návrh rady stanovilo měsíční odměny svým členům, pro zastupitele, který je řadovým členem jednoho výboru, to bude 8900 Kč. To je i můj případ.

Prvním usnesením, které toto krajské zastupitelstvo schválilo zcela jednohlasně, byla dotace pro jednotky dobrovolných hasičů, které zasahovaly u lesního požáru u Bzence. To udělalo radost nejen dobrovolným hasičům, kteří si to za mimořádný zásah jistě zaslouží, ale i mému spoluhráči ze šachů Karlovi Malinovskému, který jako zaměstnanec kraje pracoval právě na tomto bodě.

Těšit se mohou i obyvatelé venkova, protože byla schválena věcná specifikace Podprogramu na obnovu venkova. V rámci tohoto podprogramu jsou podporovány aktivity transformace nevyužitých objektů na objekty pro veřejně prospěšné aktivity, opravy a rekonstrukce škol a rekonstrukce či výstavba místních komunikací a to pouze pro obce do 2000 obyvatel. Dalším schváleným podprogramem byl Podprogram pro rozvoj ekologických aktivit, určený na podporu propagace ekologické výchovy a ekologického přístupu k životu.

Další ekologickou věcí, kterou se koalici podařilo protlačit, je změna Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací, kde dojde k rozšíření kanalizací dvou obcích ležících v CHKO Beskydy, Horní a Prostřední Bečvě.

I ten, kdo by chtěl začít včelařit, si přijde na své. Koalice se vzhledem k ekologickému významu včelstev a úbytku včelařů rozhodla schválit podprogram podporující právě tyto aktivity.

Byly schváleny také dodatky smluv k zajištění dopravní obslužnosti, což je v podstatě objednávka autobusových a drážních spojů meziměstské a meziobecní dopravy na další rok.

Aby ani milovníci klasické hudby nepřišli zkrátka, byla schválena dotace 18,5 mil. Kč pro Filharmonii Bohuslava Martinů, protože jak známo, tento žánr hudby si na sebe bohužel nevydělá.

V oblasti školství byla schválena dotace 1 mil. Kč na hardwarové zajištění nového školského portálu Zlínského kraje. Současný portál www.zkola.cz bude nahrazen portálem www.novazkola.cz, který poběží na platformě MS Sharepoint, která je hardwarově náročnější. Portál má být uživatelsky příjemnější a technologicky na výši. Osobně jsem na platformu MS Sharepoint zatím nečetl negativní hodnocení, takže mám k celé věci důvěru.

Dalším zajímavějším bodem z oblasti školství bylo snížení dotace na opravu kotelny, kdy se místo opravy provede celková rekonstrukce, která bude v tomto případě levnější. Dále došlo ke schválení dotace na realizaci úspor energie a zlepšení hygienických podmínek jídelny ZŠ Mostní, Zlín, která je zřizována krajem.

V sociální oblasti byly schváleny podprogram romské integrace, zaměřující se zejména na vzdělávání této menšiny, umělecké a kulturní aktivity této menšiny, volnočasové aktivity a podpora zaměstnanosti. Dále podprogram na podporu dobrovolnictví a podprogram pro prevenci rizikových typů chování (poradenské služby a terénní programy, podpora volnočasových aktivit nebo např. i přednášky). Také prošel projekt určený k získání zahraničních zkušeností v sociálně-právní ochraně dětí, ve kterém bude partnerem Bureau Jeugdzorg Groningen z Nizozemska.

Došlo také k dovolbě zástupců opozice do výborů, která měla proběhnout již na minulém zastupitelstvu, ale kvůli bojkotu opozice k ní nedošlo. Dodejme, že opoziční strany mají dnes větší zastoupení ve výborech, než měly opoziční strany v minulém období.

Tolik druhé zastupitelstvo tohoto období. Koalici ČSSD, KSČM a SPOZ se podařilo prosadit řadu užitečných věcí pro občany. Kdyby někoho zajímalo něco dalšího, zastupitelé jsou (nebo aspoň by měli být) tu pro lidi…

Po skončení zastupitelstva jsem se rozhodl využít situace, kterou snad s trochou nadsázky mohu nazvat jako historickou, že nejstarší (doc. Čuba) a nejmladší (já) krajský zastupitel České republiky jsme ze stejného kraje (v roce 2000 byl jeden ze čtyř nejmladších zastupitelů také ve stejném kraji jako nejstarší) a požádal jsem Čubu, aby se se mnou nechal vyfotit. Čuba souhlasil a tak vznikla fotografie nejstaršího a nejmladšího krajského zastupitele, kterou k článku přikládám. Kouzlem nechtěného některé lidi i pobavila, protože jim nohy od tabule za mnou připomínaly hole, o čemž někteří tvrdily, že ty by se hodily spíše Čubovi. Takže jsem rád, že jsem i někoho rozesmál.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama