ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.02.2013 15:03:55

Firmám v zemědělství a stavebnictví rozvážeme ruce

Firmám v zemědělství a stavebnictví rozvážeme ruce

Do zákoníku práce se brzy vrátí možnost řetězení pracovních smluv na dobu určitou.

Počítá s tím senátní návrh novely zákoníku práce, kterým se začala zabývat Poslanecká sněmovna. Půjde o významnou pomoc zaměstnavatelům a sezónním pracovníkům, kteří nebudou muset končit u zprostředkovatelských agentur.

Dojde tak k nápravě chybného rozhodnutí omezit uzavírání smluv na dobu určitou, které vláda prosadila při dřívější novelizaci zákoníku práce. Praxe brzy ukázala, že toto ustanovení limituje zaměstnavatele zejména v zemědělství a stavebnictví a je krajně nevýhodné pro samotné zaměstnance, kteří žili v nejistotě a nemohli jako pracovníci najímaní agenturami čerpat výhody jako běžní zaměstnanci. Považuji proto za správné, aby se při sjednávání smluv na dobu určitou vrátila do legislativy větší volnost. Samozřejmě pro konkrétní specifické skupiny zaměstnavatelů a za pravidel, která zaměstnavatelům neumožní řetězení smluv bez omezení zneužívat.

V době přetrvávající ekonomické recese je povinností vlády hledat všechny dostupné cesty, jak stimulovat vznik nových pracovních míst. Je proto zároveň třeba zdůraznit, že pravicová vláda na tento svůj úkol navzdory zaváhání kolem zmíněného řetězení smluv nerezignovala. Naopak. Zákoník práce prošel v loňském roce řadou úprav, které zaměstnavatele motivují k vytváření pracovních míst. Zavedla se například pružnější pracovní doba a zvýhodnila se práce na dohodu o provedení práce.

Na rozdíl od plánů levice jde současná vláda cestou uvolňování podmínek pro zaměstnávání a dlouhodobě pracuje na větší flexibilitě na trhu práce. Platí, že čím méně regulace na firmy naložíme, tím lépe budou moci obstát v rostoucí konkurenci a čelit nepříznivým ekonomickým podmínkám. A jen životaschopné firmy budou moci udržet pracovní místa pro své zaměstnance.

Zmiňovaná novela je jen drobným příspěvkem do balíku opatření, která mají k vytváření takového prostředí pomoci. Na sociálním výboru, kterému byla předloha zákona doručena, budeme samozřejmě diskutovat i jeho dopady ve firmách, kde nepůsobí odborové organizace, abychom zabránili případnému zneužívání ze strany zaměstnavatele. Diskuze o této drobné normě každopádně ukázala to podstatné. Stát má vytváření pracovních míst napomáhat, ale hlavně mu nesmí zbytečnou regulací překážet.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama