Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.02.2013 6:08:06

Muzeum „Miloše Zemana“?

 Muzeum „Miloše Zemana“?

Bude v Kolíně expozice věnovaná Miloši Zemanovi?

V Kolíně na náměstí stojí pod číslem 8 tzv. Veigertovský dům, který v minulých dnech vešel do povědomí občanů jako budoucí muzeum Miloše Zemana.

Hlavní budova Regionálního muzea v Kolíně byla vyřazena z provozu na počátku 80. let a snaha o rekonstrukci narazila po roce 1989 na vleklé majetkové spory, takže dům celá desetiletí dále chátral. Kolínské muzeum je tak rozeseto na 13 míst na Kolínsku, velkou část sbírek i depozitářů má v nevyhovujících podmínkách.

V lednu 2013 schválila Rada Středočeského kraje rekonstrukci domu v hodnotě cca 112 milionů Kč jako záměr, který chce realizovat (pokud budou zdroje na kofinancování a předfinancování) za pomoci evropských fondů. Téměř ke konci se podařilo dovést jednání o odkupu 5/18 nemovitosti, který dosud kraj nevlastní.

V staronovém sídle Muzea by měl být prostor nejen pro přírodovědné a historické expozice (včetně např. bitvy u Kolína), ale i lektorské prostory a další potřebné zázemí.

A dle některých by neměla chybět ani expozice věnovaná zdejšímu rodákovi - Miloši Zemanovi.

Domnívám se, že problém má několik rovin.

Není v naší zemi zvykem vytvářet pomníky žijícím osobnostem, celosvětově výjimečné činy přinesly obdobné pocty za života snad jen Gagarinovi a Remkovi s Gubarevem.

Nebývá ani zvykem, aby politická reprezentace kraje iniciovala a rozhodovala o zvláštních expozicích tohoto druhu v tom či onom muzeu.

Určitý problém vnímám také v rovině odborné - osobnosti se kvůli komplexnějšímu objektivnímu pohledu hodnotí až po jistém čase.  Pokud bude v budoucnu Miloš Zeman hodnocen jako velký státník důstojně reprezentující naše občany doma i v zahraničí, podpořím samozřejmě, aby jeho historický přínos nebyl zapomenut.

Připomenout si první přímé prezidentské volby lze různě. Do muzea glorifikace čerstvého vítěze (byť v podobě třeba fotografií z jeho dosavadního života) dle mého názoru nepatří.

Pokud vedení kraje tento záměr podpoří, budiž. Já bych spíše preferoval věnovat náklady na tuto expozici na podfinancovanou funkci regionálních knihoven v kraji – a to klidně se Zemanovým věnováním.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama