JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.02.2013 14:11:02

Petr Nečas se s podpisem smluv k církevním restitucím zachoval jako uličník

Petr Nečas se s podpisem smluv k církevním restitucím zachoval jako uličník

K diskuzi v pořadu Partie na TV Prima

Názor na církevní restituce mám dlouhodobě stejný a jsem přesvědčen, že neexistuje racionální obhajoba tohoto zákona a postupu, který vláda Petra Nečase zvolila. Při utajeném podpisu smluv s vyloučením veřejnosti a médií, se premiér zachoval jako uličník, který skrývá přesun veřejného majetku v hodnotě desítek miliard korun. Zákon o církevních restitucí je výsledkem politické dohody vládních stran ODS,TOP09,VV(LIDEM) a církví, nikoliv celospolečenského koncensu či dohody vlády a opozice s ohledem na dlouhodobé zatížení veřejných financí přesahující mandát současné vlády. Zcela chybí konkrétní výčet majetku, ze kterého vláda při ocenění vycházela a v podstatě darovala církvím několik desítek miliard korun na základě politické koaliční dohody. Byla tak založena nová a zvláštní kategorie restituce a já jsem velmi zvědav na výsledek rozhodování Ústavního soudu v této věci.

Úvodním tématem diskuse ale byla omluva Petra Nečase sudetským Němcům, které Petr Nečas pronesl v Bavorsku. Premiér odcitoval platný text česko-německé deklarace a také, což oceňuji, zdůraznil, že majetkové nároky nepřicházejí v úvahu. Nedivím se však pobouření válečných veteránům a tisíců vězňů koncentračních táborů, když Petr Nečas v doprovodu vedení landsmanšaftu navštívil koncentrační tábor v Dachau. To považuji za chybu, kterou si premiér naší země mohl odpustit. Vnímám citlivost témat spojených s rokem  1938 i s rokem 1945, a jsem přesvědčený o nutnosti poctivého přístupu k tehdejším událostem. Premiér se ovšem zachoval jednostranně a já postrádám podobné vyjádření a omluvu z úst představitelů landsmanšaftu směrem k Československu a jeho občanům.

Posledním tématem byl vývoj na politické mapě ČR. Jakkoliv se ODS chlácholí, že jejich propad preferencí je důsledkem nepopulárních kroků a tzv. reforem, já jsem přesvědčen, že v příštích volbách do poslanecké sněmovny o tuto iluzi přijde. ODS a koalice flagrantně porušuje své volební sliby. Pravice zadlužila zemi 746 miliardami od roku 2006. V ČR je nejvyšší nezaměstnanost od velké krize třicátých let,  a dle staré metodiky se jedná o více než deset procent!!! V roce 2009 se přitom ekonomika propadla do recese. Zatímco naši sousedé od té doby opět rostou do České republiky se minulý rok recese vrátila a propad ekonomiky se očekává i v letošním roce. Vláda podvazuje spotřebu zvyšováním nepřímých daní, které dopadají zejména na občany s nízkými a středními příjmy. Věřím, že toto jednání nemůže naše veřejnost ocenit jinak, než propadem české pravice v nadcházejících volbách. 

Osobně jsem také velice rád, že má tato země levicového prezidenta. Pokud se naplní předpoklady a ČSSD v roce 2014 převezme vládní odpovědnost, budeme muset nalézt recepty na nápravu škod, které napáchala vláda Petra Nečase. Stejně, jako do dnešního dne řešíme na krajích pozůstatky po reprezentacích ODS a jejich zadlužování krajů a špatných rozhodnutí z dob jejich vlády nad kraji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama