JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2013 15:30:21

Vláda dostává sama sebe do bludného kruhu

Vláda dostává sama sebe do bludného kruhu

Komentář k dnešnímu rozhodnutí vlády neodložit účinnost občanského zákoníku.

Normal 0 21 false false false Přestože se na veřejnost dostávaly informace, že ve vládě nebo v části vládní koalice, zejména tedy v ODS, se objevují názory, že by se měla odložit účinnost nového občanského zákoníku, nijak mě nepřekvapila skutečnost, že se vláda neshodla na návrhu o odložení jeho účinnosti.

Jsem přesvědčený, že vláda chce především splnit svůj politický cíl, tj. za každou cenu vypadat před veřejností jako ti, kteří prosadili jak novou kodifikaci práva trestního, tak novou podobu práva civilního.

Tím se ale nemění nic na obavách KSČM, že vláda nebude schopna včas předložit do poslanecké sněmovny všechny novely, které sám občanský zákoník předpokládá k tomu, aby mohl nabýt účinnosti.

Myslím si, že realita bude taková, že to bude právě sama vládní koalice, která v zrychleném čtení bude horko těžko schvalovat tuto chybějící legislativu. Tím se ale samozřejmě otevírá otázka kvality v budoucnu předkládaných „rychlonovel“ právních předpisů. V jakém režimu čtení je bude chtít vláda v poslanecké sněmovně protlačit a zejména pak v jaké kvalitě. A to vše zároveň tak, aby nabyly účinnosti k 1. 1. 2014. Splnit všechna tato tři kritéria na odpovídající úrovni bude z pohledu běžného člověka jen s jednou hlavou a dvěma rukama téměř nemožné.

Myslím si, že názor, který se tak často objevuje a ke kterému se přiklonil i nově zvolený prezident Miloš Zeman, že se soudcům a právníkům nechce učit nové právo, je pouze proklamativní. Jsem přesvědčen, že toto není ve skutečnosti podstatný problém.

Zásadní problémem naopak je, že nový občanský zákoník výrazně mění i principy občanského práva, a to i oproti společenským změnám provedeným po roce 1990. Pro odbornou i laickou veřejnost pak zřejmě nebude snadné vyrovnat se s novými právními přístupy a s nově formulovanými prováděcími předpisy, zejména pokud budou změny zaváděny o překot a horkou jehlou.

Stanislav GROSPIČ, stínový ministr spravedlnosti a poslanec PČR za KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama