ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.02.2013 12:00:50

JSME BOHATÍ A VELKORYSÍ

JSME BOHATÍ A VELKORYSÍ

komentář k aktualitě ČT 24

Dobrý den všem,

dnes v ranních zprávách ČT24 byl zveřejněn zisk České spořitelny, který činí 16,6 miliardy Kč, tj. v přepočtu dnešním kurzem ČNB 25,640 Kč za 1 euro celkem 647,4 mil. eur. Druhá krátká informace, která následovala je, že ERSTE BANK, "matka" - vlastník České spořitelny, vytvořila vloni čistý zisk 483,5 mil. eur. Rozdíl mezi ziskem, který jsme vytvořili jen v české dceřiné společnosti a mateřskou společností ERSTE BANK je 163,9 mil. eur, což je 4,2 miliardy Kč ve prospěch české pobočky. Máme být na co hrdi, jsme lepší než celá banka.

Naskýtá se však otázka, kam se podělo v nákladech oněch 4,2 miliardy Kč rozdílu mezi dceřinou společností a konsolidací hospodářského výsledku ERSTE BANK jako celku? Nu, nejspíš skončily u těch, kteří nám denně deklarují, že mají vyšší životní úroveň. Z toho mi vychází, že jsme bohatí, velkorysí a hloupí, když dokážeme vytvořit tak dobrý hospodářský výsledek, kterým sanujeme západní banku. :-). Samozřejmě tohle mé vyjádření je nadsázka! Ono tam těch miliard rozdílu v hospodaření asi bude více, neboť banky jistě zveřejnily své výsledky již po daňové optimalizaci.

Mrzí mne, jak nedokonalé máme zákony, které nedokážou ochránit náš domácí produkt a jak dobrovolně a lhostejně jsme svolní s odvody námi vytvořených finančních hodnot do cizích peněženek. ERSTE by nám v ČR mohla třeba snížit poplatky, nebo zvýšit úroky z vkladů! To by však znamenalo snížit životní úroveň v jiné zemi u jiných „pracujících“ a to asi není v zájmu této instituce, tam jsou už na vysoké výplaty „zvyklí“. J

Zkrátka u nás doma v ČR špatně hospodaříme a zákony naši zákonodárci přijímají v posledních možná 15-ti letech jen takové, kterými hasí své chyby a chyby vlád obecně, nebo svoji neschopnost a neodbornost, případně kryjí "něčí (rozhodně ne občanské)" zájmy individuálních projektů "jistých" lobbistů - jednotlivců. Na Islandu, Španělsku stejně tak v Bulharsku už došlo lidem, jak dobré hospodáře si zvolili ke spravování svých daní. Třeba ta móda přijde i k nám.

Západní Evropu také obchází "strašidlo" – sociální EURO! Přefinancované a uměle nadfinancované národní ekonomiky tzv. vyspělých států, dotované pouze tiskem materiálně nepodložených eur jsou toho důkazem. Platidlo "euro" dnes představuje hodnotu jen politického prohlášení, s vazbou na tam či jinde složené politické koalice. Bohužel dnes je tomu tak, že euro je z větší části podloženo jen prázdným politickým plácáním nesmyslů, kterým nikdo nerozumí. Je to sociální nástroj, kterým se ještě snaží několik západních vlád udržet klid v zemi a moc své politické ambice. Je to LOS vydaný loterijní společností zvanou eurozóna s nejistou výhrou! Věřím, že si takový los Česká republika nikdy nekoupí. Peníze jako platidlo byly a musí být vždy podloženy produktem, nebo jiným všeobecně hodnotným materiálním statkem, za nějž se dají směnit. Za politické prohlášení nebo novoroční projev prezidenta nám asi nikdo nic neprodá. Nebo snad na západ od nás ano? J Už jsem Vám toho dnes napsal dost, tak něco příště. Mějte se a čtěte zprávy, někdy jsou tam opravdu i informace.

A tak šup do práce, na náš domácí produkt již čekají někteří naší západní i tuzemští političtí kolegové. :-) Pěkný den a ty zprávy čtěte mezi řádky! VOLBY se blíží.

Ahoj Váš Evžen

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama