Senát Parlamentu České republiky

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.02.2013 15:53:25

Energetické využití odpadů

Energetické využití odpadů

Senát PČR, velvyslanectví Dánského království a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR jako odborný garant uspořádali v Jednacím sále Valdštejnského paláce seminář na téma „Energetické využívání odpadů – zkušenosti z Dánska a situace v České republice“.

Na tiskové konferenci, která se před seminářem konala, vystoupil předseda Podvýboru pro energetiku Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu Jiří Bis, náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku a průmysl Pavel Šolc, velvyslance Dánského království Anders Christian Hoppe a předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek.

 „Jsem přesvědčen, že v oblasti energetického využívání odpadů za Evropou zaostáváme. Doufám že přednášky, které zazní na dnešním semináři nám umožní využít dánských zkušeností a udělat si určitý obrázek o možnostech využití odpadů v České republice,“ předeslal senátor Jiří Bis.

 „Energetické využití odpadů je pro Ministerstvo průmyslu a obchodu jednou z priorit a je to jeden z významných prvků v energetické koncepci, kterou nyní projednává vláda,“ řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc.

 „Elektrická energie vyrobená z odpadů se dá využít v domácnostech, podnicích i společnostech. V oblasti energetiky a ochrany životního prostředí čelíme řadě výzev, nicméně v Dánsku jsme přesvědčeni o tom, že právě využití odpadů, které se produkují v domácnostech, je základem pro ekonomickou udržitelnost,“ uvedl velvyslanec Anders Christian Hoppe a poukázal, že v Senátu vystoupí 4 dánští odborníci na tuto problematiku.

 „Dánsko je pro nás přesně tím příkladem, který bourá někdy až trochu hysterickou snahu zahodit všechny obnovitelné zdroje jako levicovou úchylku. Právě Dánsko s vyspělým teplárenstvím využívá komunálního odpadu a jeho bilogicky odbouratelné složky v energetice“ upozornil předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek. Vyzval zároveň Ministerstvo životního prostředí, aby nerezignovalo na novou odpadovou legislativu, bez níž podle něj nebude ČR schopná využívat biomasu, obsaženou v komunálním odpadu, ani pro recyklaci, ani pro energetiku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama