Ing. Michal Kostka

Poctivě, s odvahou, za to, aby se věci dělaly lépe...
  • KSČM
  • Kroměříž
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2013 22:15:10

Méně ostré protesty aneb třetí zastupitelstvo

Méně ostré protesty aneb třetí zastupitelstvo

Zápisky ze třetího jednání Zastupitelstva Zlínského kraje.

 Na třetím zastupitelstvu, které se konalo 20.2.2013, bylo vidět, že protestující se již nechtějí shazovat zcela nepochopitelným chováním. Nesnažili se už bránit demokratickému hlasování, jako na jednání prvním, ani nestříkali smrad, jako na zastupitelstvu druhém. Před zastupitelstvem uspořádali sérii demonstrací v okresních městech kraje, ale jedinému se vyhli – asi i jim přišlo trapné protestovat proti komunistům v Kroměříži, městě, kde komunisté krajské volby vyhráli. Neodpustili si však jednu další trapnost – na jednání došli v rouškách s nápisy „Rudí smrdí“. Po druhém zastupitelstvu se k tomu nedá než dodat – potrefená husa nejvíc kejhá. Jeden můj známý mi řekl, že je to originální nápad, jak protestovat. No nevím, ale nápad Repetentu 21 to určitě není. Festival takového jména vznikl mnohem dříve než současné protesty.

Protestující požadovali, aby hejtman naplnil svůj slib z minulého zastupitelstva a nechal hlasovat o své nedůvěře. Tento bod totiž v programu zastupitelstva nebyl, rada ho měla jednomyslně (s výjimkou hejtmana) zamítnout. Hejtman tedy na tyto požadavky protestujících zareagoval tak, že požádal o doplnění tohoto bodu do programu. Podporu mu vyjádřilo z 25 koaličních zastupitelů 24, hejtman sám se hlasování zdržel. Je jasné, že byť tato koalice ČSSD, KSČM a SPOZ není dokonalá a mohu mít ke koaličním partnerům určité výhrady, je rozhodně lepší variantou než jakýkoliv podíl KDU-ČSL, ODS nebo STAN-TOP09 na moci v kraji. Zvláště při pohledu na jejich lídry Čunka, Lukáše a Gazdíka, z nichž posledně jmenovaný se pak v jednom bodě nepříliš důstojným způsobem dožadoval možnosti vystoupit po ukončení diskuze. Proto považuji postoj koaličních zastupitelů za velmi zodpovědný. Po pro opozici nepodařením pokusu vyslovit hejtmanovi nedůvěru protestující opět odešli, o čem zastupitelstvo jednalo dále, je zjevně nezajímalo.

V zastupitelstvu došlo k jedné změně. Mezi jednáními z pozice krajského zastupitele rezignoval Mgr. Slovák z ODS, údajně z důvodu střetu zájmů. Osobně to považuji za škodu, Slováka považuji za celkem slušného člověka, který svému oboru, školství, rozumí. Na rozdíl od mnoha jiných lidí v ODS. Nahradila ho však zástupkyně města Kroměříže, starostka Daniela Hebnarová, která na tomto zastupitelstvu skládala slib. U té lze také nalézt věci, které se dají ocenit. Ona sama si podle svých slov cení, že žije ve městě, které je spojeno s takovým člověkem, jako je Ludvík Svoboda. To je u ODS, která většinou každého komunistu hned odsuzuje, jev celkem neobvyklý. Na druhou stranu její působení ve funkci starostky se mi vůbec nelíbí. Přesto jsem měl v úmyslu již před tím, než získala (odstoupením Slováka) mandát krajské zastupitelky, nabídnout jí spolupráci ve věcech, které se na kraji týkají i našeho města. Ne že bych toužil po spolupráci s kýmkoliv s ODS, pokud ale mohu městu nějak pomoct, nezáleží až tolik na tom s kým. Tak jsem tedy učinil přímo po jednání zastupitelstva. Opět musím ocenit i to, že odsoudila, co za cirkus se na začátku jednání dělo. Ona ocenila můj zájem a řekla, že jí ještě nikdo takovou nabídku neučinil a že v případě potřeby se ozve. Tak uvidíme.

Z dalších bodů zastupitelstva patřilo k těm důležitějším poskytnutí a navýšení investičních dotací příspěvkovým organizacím kraje. Navýšení se týkalo především muzeí, bylo to kvůli navýšení rozsahu prací nebo přesunu čerpání prostředků do jiného roku. Zejména školám pak byly poskytnuty dotace na realizaci úspor energie.

Příspěvek dostala i další škola, Gymnázium J. Pivečky a SOŠ Slavičín ve výši 201 000 Kč (tzn. 10 % nákladů), a to na projekt "Moderní evropská škola bez jazykových bariér", který probíhá ve spolupráci s SOŠ Dubnica nad Váhom a je zaměřen na mezinárodní spolupráci, zlepšení odborných a jazykových znalostí žáků, výměnné stáže učitelů a zlepšení technického vybavení škol.

Došlo ke změně Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Zlínského kraje. Tři obce, Francova Lhota na Vsetínsku, a Chvalčov a Komárno na Bystřicku, požadovali změnu plánu, protože nechtěli brát vodu z nadobecního systému, ale chtěli vybudovat posilové vrty. S představou obcí sice souhlasily subjekty (VaK, odbor životního prostředí obce s rozšířenou působností a v případě Francovy Lhoty i Správa CHKO Beskydy), které mají právo se k tomu vyjadřovat, kromě Ministerstva zemědělství. Ministerstvo svůj nesouhlas odůvodňovalo tím, že v budoucnu může být toto řešení nedostatečné a že jediné řešení je tedy napojení na nadobecní vodovod. Nicméně napojení posilových vrtů tomuto napojení v budoucnu nebrání a zastupitelstvo proto změny podpořilo.

Jedním z nejdůležitějších bodů zastupitelstva bylo bezpochyby Iktové centrum v Uherskohradišťské nemocnici. Zastupitelstvo schválilo spoluúčast na modernizaci přístrojového vybavení. Význam tohoto bodu oceňovala i opozice. Pro stejně neznalé v oblasti zdravotnictví, jako jsem já, dodám, že iktová centra se zaměřují na akutní cévní mozkové příhody, tedy mrtvice.

Byla také podpořena neziskovka Argo, která v romských lokalitách zaměstnává domovníky, čímž zlepšuje zaměstnanost této menšiny a domovníci pomáhají zlepšování vztahů a udržování pořádku. Tato společnost organizuje domovnickou činnost v lokalitách Zlín – Obeciny, Uherský Brod – Větrná, Holešov – Kořenovská a Kroměříž – Račín.

Byla schválena také nová verze jednacího řádu. Do nové verze se dostala většina připomínek opozičních stran. Snad jediná zajímavější se nedostala – zveřejňování záznamu z jednání zastupitelstva. Při hlasování o změně návrhu ve smyslu této připomínky jsem se zdržel, protože jsem nechtěl komplikovat jednání, nicméně mě budou velmi zajímat přesné důvody, proč byla tato připomínka odmítnuta.

Byly také schváleny dotace pro celou řadu obcí na varovné systémy a prostředky požární ochrany v celkové výši přes 8 milionů. Byl schválen Plán rozvoje, který je rozpracováním strategických plánů kraje na daný rok.

Jako poslední bod byl schválen bod Podpora mládežnického sportu. V tomto bodu byly rozděleny dotace sportovním klubům, které se věnují práci s mládeží, v celkové výši 10 milionů. Další dotace (nižší částky) schválila již předtím rada kraje. U tohoto bodu se musím zastavit. Již dříve jsem požadoval navýšení prostředků na mládežnický sport, a to konkrétně na Fond mládeže a sportu. Místo toho došlo k návrhu navýšit prostředky na mládežnický sport tímto způsobem. U návrhu mě ovšem zarazil způsob rozdělení dotací. Drtivou většinu peněz mají dostat kluby z okresů Zlín a Uherské Hradiště. Přiznám se, že to ve mně vyvolalo určité pochybnosti, zda jsou peníze rozděleny spravedlivě. Nakonec jsem se rozhodl hlasovat pro návrh tak, jak byl podán. Bod byl do programu zařazen na poslední chvíli, proto jsem se nebyl schopen v problematice zorientovat a odpovědně říct, zda jsou prostředky rozděleny spravedlivě. Možná existují objektivní důvody, např. větší počet dětí v klubech nebo kluby z těchto okresů byly aktivnější při žádostech. Kdyby bod neprošel, znamenalo by to nedat peníze na mládežnický sport vůbec nebo je dát až na dalším zasedání. Ovšem otázkou rozdělení peněz se rozhodně hodlám dále zabývat a rozhodně budu usilovat o to, aby příští rozdělení těchto peněz bylo mimo vší pochybnost. Pokud tohle čte některý ze zástupců sportovních klubů, budu rád, když se na mě obrátí se svým názorem na věc.

Tím snad bylo všechno trochu podstatnější ze třetího zastupitelstva vyčerpáno a nezbývá, než článek ukončit…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama