Senát Parlamentu České republiky

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2013 13:52:53

TZ Reforma psychiatrické péče z pohledu odborníků

TZ Reforma psychiatrické péče z pohledu odborníků

Seminář na téma „Reforma psychiatrické péče z pohledu odborníků“ byl dnes dopoledne zahájen v Jednacím sále Senátu PČR.

Seminář se pořádá pod záštitou místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha. Místopředseda senátního Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Jan Žaloudík, který je jedním z iniciátorů semináře, uvítal, že se odborná diskuse na téma reforma psychiatrické péče povede ve Valdštejnském paláci. „Jsem rád, že se Senát stal v poslední době platformou, kde se mohou právě takové uvážlivé diskuse vést,“ řekl.


Seminář reaguje na transformaci péče o osoby s duševními poruchami, které připravuje Ministerstvo zdravotnictví ČR. Odborníci, kteří vystoupili na tiskové konferenci, která semináři předcházela, se shodli, že připravovaná transformace nebude vyvážená a jejím hlavním motivem jsou další úspory v oblasti psychiatrické péče, která je již nyní hluboce podfinancovaná.


Přednosta Psychiatrické kliniky Olomouc Ján Pavlov Praško poukázal na to, že situace v oblasti psychiatrické péče je kvůli hrubému nedostatku financí tristní ve všech jejích složkách. „Lůžková oddělení jsou nucena propouštět pacienty co nejdříve, pacienti tak nejsou dostatečně ošetřeni a doléčeni, neabsolvují psychoterapii ani edukaci, nejsou jim poskytovány účinné léky a v ambulantních ordinacích na ně nemají lékaři dostatek času,“ uvedl.


Náměstek Psychiatrické léčebny Bohnice Ivan David upozornil, že celá oblast psychiatrické péče je ideologizována ve snaze o deinstitucionalizaci oblasti. Jak však ukazuje vývoj situace v USA a západoevropských státech, rušení psychiatrických léčeben povede pouze k tomu, že se z duševně nemocných pacientů stanou bezdomovci. „Nelikvidujme tedy to, co funguje, ale přidejme to, co chybí,“ řekl a zdůraznil, že v České republice je potřeba soustředit se rovněž na sociální aspekt péče o psychicky nemocné pacienty.


„Osob s duševním onemocněním v České republice stále přibývá. Současné zdravotnictví nepokrývá potřeby těchto osob. Sociální složka této problematiky přitom není ošetřena vůbec, ačkoli je zásadní,“ dodal předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása.


Kromě zvýšení prostředků do oblasti psychiatrické péče apelují proto odborníci rovněž na to, aby nebyla unáhleně redukována lůžková psychiatrická zařízení. K omezení kapacit lůžkové péče by mohlo dojít až poté, co budou vybudovány dostatečné sociální a pobytové služby pro osoby, které nevyžadují intenzivní psychiatrickou léčbu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama