ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.03.2013 19:18:44

ČSSD chce lidi s nízkými příjmy poslat v penzi do chudoby

ČSSD chce lidi s nízkými příjmy poslat v penzi do chudoby

Za problematické a nepromyšlené označil poslanec ODS a místopředseda výboru pro sociální politiku Miroslav Jeník plány na přestavbu penzijního systému z dílny sociální demokracie.

Podle něj by jen rozevřely nůžky mezi lidmi s nižšími platy a lidmi, kteří naopak vydělávají více, a dolehly nejvíce na ty, jejichž zájmy se ČSSD zaštiťuje.

“Pravicová vláda Petra Nečase dala penzijní reformou lidem možnost svobodně se rozhodnout, zda si snížením svého daňového zatížení a příspěvkem z platu budou spořit na svůj vlastní vyšší důchod a lepší stáří. Sociální demokraté nyní oprášili několik let starou ideu zásluhového systému, který rozděluje důchody v závislosti na částce, kterou člověk během svého pracovního života odvedl na pojistném. Mimoděk tím přiznala, že doposud neměla o fungování penzijního systému v době demografických změn přesnou představu. A přišla s plánem, který paradoxně žene do chudoby nízkopříjmové skupiny obyvatel,” komentoval návrhy ČSSD Miroslav Jeník.

Nic na tom podle něj nemění ani úvahy o ustanovení minimální výše penze, protože sociální demokraté již teď přiznávají, že by museli k financování takového systému zvýšit pojistné a daně. “Zatímco donedávna vyskakovala ČSSD kvůli daňovým změnám do stropu, nyní se otevřeně hlásí k tomu, že lidem naloží na záda další daňový balík a při té příležitosti ještě zkasíruje živnostníky a drobné podnikatele.”

Miroslav Jeník také upozorňuje, že i v samotném Švédsku, kde se sociální demokraté inspirovali, řeší problém extrémně nízkých důchodů vyvolaný uplatněním principu zásluhovosti.

“Rozdíly mezi důchody jsou v České republice v současnosti velmi malé a průběžný systém vyplácení důchodů je k lidem s nižšími příjmy velmi solidární. Tuto solidaritu v průběžném systému zachovala i provedená reforma. Sociální demokraté paradoxně chtějí kormidlo otočit a navigovat penzijní systém proti těm, jejichž zájmy se zaštiťují,” říká Jeník.

Miroslav Jeník se domnívá, že ČSSD v budoucnu nenajde odvahu k rušení druhého fondového pilíře, který prosadila současná vláda. “Druhý pilíř zavedly téměř všechny evropské země. Demografický vývoj je neudržitelný, a pokud by se finance na důchodovém účtu jen dál průběžně projídaly, nebude moci stát garantovat budoucím seniorům důstojné stáří,” zakončuje Jeník.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama