Ing. Petr Bendl

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.04.2013 16:13:43

Novela o vodovodech a kanalizacích vychází ze zkušeností z praxe

Novela o vodovodech a kanalizacích vychází ze zkušeností z praxe

Reakce ministra zemědělství na ohlasy k novele zákona o vodovodech a kanalizacích.

Ministerstvo zemědělství navrhlo v novele zákona o vodovodech a kanalizacích změnu současného stavu, kdy za opravu a údržbu přípojky neplatí jeho vlastník, ale všichni odběratelé v ceně pro vodné a stočné. Na přímou žádost Úřadu ombudsmana, který požadoval úpravu tohoto ustanovení, zejména s ohledem na rozlišení opravy a úplné obnovy přípojky, došlo k jeho změně.

Novela zákona o vodovodech a kanalizacích vychází ze zkušeností z praxe. Většina poruch vodovodních i kanalizačních přípojek je způsobena překročenou životností těchto zařízení. V současnosti platí za výměnu přípojky její vlastník, zatímco za pouhou opravu provozovatel kanalizační nebo vodovodní sítě. Vlastníci pak často žádali o opravu přípojky, která už byla za hranicí životnosti, a bylo tak jasné, že bude nutné ji v krátké době opravovat znovu. Toto nesystémové řešení zvyšuje náklady všem uživatelům, protože provozovatelé rozpočítávají výdaje na opravy do cen vodného a stočného. Právě proto Ministerstvo zemědělství žádosti Úřadu ombudsmana o změnu vyhovělo a do novely zákona, který předložilo ke schválení Parlamentu ČR, tuto změnu zahrnulo.

Jan Žáček
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama