Občanská demokratická strana

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.04.2013 16:12:00

Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

Odborníci z řad historiků či archivářů se ve středu sešli na půdě Senátu, aby přispěli do veřejné diskuze na téma Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?, kterou uspořádal senátorský klub ODS.

 "Naším cílem je dát prostor zejména těm, kteří se ústavem odborně dlouhodobě zabývají," uvedl senátor ODS Miloš Vystrčil důvod, proč se senátoři z řad občanských demokratů rozhodli poskytnout prostor pro nezávislou debatu a vynést na světlo podrobnosti ohledně kritiky dosavadní činnosti ÚSTR. Kvůli té došlo v nedávné době k výměně vedení, iniciované současnou radou ústavu, již na konci loňského roku jmenoval levicový Senát.
Hlavním účelem středečního setkání bylo dojít k závěru, zda byly tyto kroky nezbytné. "Máme obavy, aby nebyla poškozena pověst ústavu jako takového," vysvětlil místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.
Vedle nezávislých odborníků obdrželi pozvání také současní i bývalí členové rady ÚSTR včetně nedávno dosazené ředitelky Pavly Foglové. Zatímco zájem diskutovat ze strany expertů byl velký, Foglová nabídku otevřené debaty ignorovala. Pozvání na seminář odmítla s odůvodněním, že akci pokládá za zpolitizovanou, přestože seminář byl koncipován tak, aby umožnil promluvit právě odborníkům mimo politickou sféru.
"Jako člověk ve funkci, od které se žádá naprostá nepolitičnost, musím odmítnout účast na akci, kterou pořádá jedna politická strana," uvedla ve svém dopise ředitelka ÚSTR, který na semináři přečetl předseda senátního klubu ODS Jaroslav Kubera.
O možnost diskutovat naopak projevila zájem řada zainteresovaných odborníků; například předseda etické komise pro ocenění protikomunistického odboje Jiří Kautský, předseda odstoupivší vědecké rady ÚSTR Michael Kraus, člen rady ÚSTR kardinál Miloslav Vlk či předsedkyně Konfederace politických vězňů Nadežda Kavalírová. Přítomní odborníci se ve většině postavili na stranu bývalého šéfa ústavu Daniela Hermana i Zlatuše Kukánové, jejíž odvolání z funkce ředitelky Archivu bezpečnostních složek Foglová připravuje.
„Svoboda se vždy strašně těžko nabývá a strašně rychle ztrácí. Jedním z našich společných cílů by mělo být, abychom zůstali svobodnými,“ shrnul nejdůležitější poslání semináře Jaroslav Kubera.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama