ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.04.2013 19:43:00

Chceme pomoci lidem s postižením

Chceme pomoci lidem s postižením

Ministerstvo práce a sociálních věcí zvažuje změnu zákonů či nový právní předpis, který se bude týkat zdravotně postižených.

Měl by jim pomoci: díky němu by nemuseli tolik chodit po úřadech a stát by se o ně tam, kde je to skutečně třeba, více postaral. Zvažované změny vycházejí z vyhodnocení dopadů sociální reformy.
Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová říká: „Často se na mě obracejí například lidé bez končetin, kteří po sociální reformě přišli o dávku, ačkoliv se jim zdravotní stav nezlepšil a pomoc státu stále potřebují. Tento alarmující stav je třeba změnit, proto jsme připraveni zpracovat potřebný návrh legislativních úprav.“ 
MPSV by mohlo připravit buď novelu existujících zákonů, nebo nový samostatný právní předpis. Forma se odvíjí od toho, která z variant by měla větší šanci na rychlejší legislativní proces.
Konkrétní návrhy, které už MPSV sdělilo v rámci připomínkového řízení k novelizaci zákona o sociálních službách a zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, a rovněž je představilo na semináři „Postavení osob s těžkým zdravotním postižením po sociální reformě“ v PSP ČR, jsou následující: 
Upustilo by se od víceúčelového posudku o stupni závislosti (tzv. jednotného posudku), který byl  navržen novelizací zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách a zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením.
Do přílohy k zákonu č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, by se doplnila anatomická ztráta dolní končetiny ve stehně.
Zrušila by se vazba přiznávání průkazů osoby se zdravotním postižením (TP, ZTP a ZTP/P)  v zákoně č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, na uznaný stupeň  závislosti.Zavedlo by se samostatné řízení o přiznání průkazu TP, ZTP a ZTP/P se samostatným způsobem posuzování s tím, že z hlediska „zdravotních podmínek nároku“ by byl navržen nový způsob funkčního posuzování.Poskytování příspěvku na mobilitu by se za zákona navázalo na přiznaný průkaz osoby se zdravotním postižením – ZTP a ZTP/P.
O průkazech by v první instanci rozhodovaly okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ), o odvolání pak ČSSZ, obojí včetně posouzení zdravotního stavu. Celé řízení by se tak uskutečnilo na jednom úřadě.
Posuzování stupně závislosti -  by se i po navrhovaných úpravách - nadále využívalo pouze pro rozhodování o příspěvku na péči. Pro případnou další úpravu je MPSV připraveno využít poznatky organizací osob se zdravotním postižením a dalších subjektů – chce s nimi spolupracovat na návrhu novelizace vyhlášky č. 505/2006 Sb., kterou se provádí některá ustanovení zákona o sociálních službách. 
Štěpánka Filipová tisková mluvčí MPSV
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama