Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.05.2013 9:58:00

Novela nevyřeší problémy válečných veteránů

Novela nevyřeší problémy válečných veteránů

Vláda schválila novelu zákona č.170/2002 Sb., o válečných veteránech.

Ta si klade za cíl stanovit nové podmínky pro získání statusu válečného veterána s cílem zamezit devalvaci tohoto statusu. Pokud si uvědomíme, že v současné době tento status obdrželo15 290 občanů a každoročně jej získá kolem 1400 osob, a pokud délka rotace v zahraniční misi činí 6 měsíců, pak prodloužení doby služby na 90 dnů problém možného znehodnocení statusu neřeší. 
Největším problémem současného návrhu je však rozdělení nutné nejkratší doby služby podle míry nebezpečnosti mise, Pokud bude mise s nižší mírou nebezpečnosti, pak se nejkratší doba služby prodlužuje na alespoň 360 kalendářních dnů. Přitom existují obrovské rozdíly v míře nebezpečnosti i v jednotlivých misích, záleží totiž na pozici toho kterého vojáka. Taktéž začlenění možnosti získat status válečného veterána i pro civilisty do této novely není vhodné.
Základním problémem této novely zákona je však skutečnost, že stále neřeší současné problémy novodobých válečných veteránů, zejména s ohledem na začleňování vojáků do společnosti po skončení služby v armádě, včetně komplikací při hledání zaměstnání či ubytování. A také skutečnost, že péče o válečné veterány, zejména o ty novodobé, není komplexní a neodpovídá standardům uplatňovaným v evropských zemích NATO.
Předkládaná novela zákona o válečných veteránech přes některá pozitiva má zřejmě za cíl spíše snížit náklady resortu, protože po pravdě řečeno, zlepšení péče o veterány v ní nenacházím.Je také s podivem, že ministerstvo obrany připravuje novelu zákona bez toho, že by tyto změny alespoň konzultovalo se Sdružením válečných veteránů České republiky. Zřejmě v obavě, že by byla podrobena kritice těch, kterých se zákon nejvíce týká. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama