Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.05.2013 16:23:51

Rada kraje schválila navýšení zdrojů na regionální funkce knihoven na 10 milionů

Rada kraje schválila navýšení zdrojů na regionální funkce knihoven na 10 milionů

Koncepční podpora regionální funkce knihoven ve Středočeském kraji má zelenou

Ve Středočeském kraji podobně jako v jiných krajích funguje koncepční podpora regionálních funkcí knihoven. Jejím cílem je zajistit rovnoměrně dostupnost veřejných knihovnických a informačních služeb. Přes příspěvkovou organizaci kraje, Středočeskou vědeckou knihovnu v Kladně se provádí prostřednictvím 4 pověřených knihoven (Benešov, Příbram, Mladá Boleslav a Kutná Hora) centrální nákup knih se slevou až 30% a tím dochází k vytváření knihovního fondu, z kterého jsou formou výměnných souborů knihy půjčovány do 827(!) obecních knihoven. Zároveň se přes pověřené knihovny zajišťuje vzdělávání a odborná pomoc knihovníkům.

Zejména v malých obcích a městech, kde knihovny plní roli i komunitních center a přitom mají třeba i neprofesionální knihovníky, fungují s omezenou otevírací dobou i knižním fondem, je tato koncepce vítaným oživením, které navíc stírá rozdíly mezi malými a velkými knihovnami.

Koncepce funguje od 1. ledna 2006 a původně byla dotována zhruba 19 miliony Kč. Od té doby došlo několikrát k výraznému krácení dotace, poskytované pak již jen z rozpočtu kraje, takže se postupně omezovaly pracovní úvazky a snižovala se možnost obměny a doplňování knižního fondu. Nejen v časovém porovnání, ale i v porovnání s jinými kraji se tak propast potřebných a poskytnutých financí stále rozevírala. Na rok 2013 byla i zastupitelstvem kraje schválena v napjatém rozpočtu částka 5 mil. a ta znamenala nulové prostředky na nákup knih a další omezení funkce.

Po řadě i složitých jednání jsem předkládal 20. května Radě kraje komplexnější materiál řešení regionálních funkcí knihoven a Rada nakonec schválila navýšení částky na regionální funkce knihoven o dalších 5 milionů Kč, z toho 3 miliony Kč právě na výměnný fond. Zároveň jsme uložili Středočeské vědecké knihovně zpracovat aktualizovanou koncepci a ošetřili i způsob, jakým financovat pověřené knihovny již od začátku roku – dosud totiž dostávaly finance až po prvním čtvrtletí.

Materiál půjde ke schválení ještě do Zastupitelstva kraje.

Musím poděkovat všem pracovníkům, kteří se knihovnictví věnovali a věnují a poslat jim i občanům zprávu, že Středočeský kraj si je významu regionálních funkcí knihoven vědom a místo již avizované cesty rozpadu celého systému volí cestu rozvoje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama