ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.05.2013 19:29:00

Na sociální služby dáme další půl miliardy

Na sociální služby dáme další půl miliardy

Ministryni práce a sociálních věcí Ludmile Müllerové se podařilo navýšit peníze na sociální služby. Poskytovatelé tak budou moci dostat dalších 500 milionů Kč.

MPSV by je – ve spolupráci s kraji – mohlo začít rozdělovat od července. Jde o mimořádné opatření, které je možné uskutečnit díky spolupráci MPSV s ministerstvem financí.

„Lidé se zdravotním postižením i vyššího věku pomoc od státu skutečně potřebují. Proto jsem ráda, že jim budeme moci poslat další peníze,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová a dodává: „Kromě toho v sociálních službách pracuje na padesát tisíc lidí a významným úkolem MPSV je právě podpora zaměstnanosti.“

V rozpočtu ministerstva bylo začátkem roku 2013 na sociální služby 6,05 mld. Kč, což je o cca 360 milionů Kč méně, než byly celkové loňské výdaje. Poskytovatelé sociálních služeb i kraje poukazovali na to, že je třeba peníze navýšit. MPSV proto situaci zanalyzovalo a od dubna začalo rozdělovat 100 milionů Kč z rezervy. Dofinancovaly se ty sociální služby, které nemají silného zřizovatele.

Mülllerová: Lidé se zdravotním postižením i vyššího věku pomoc od státu skutečně potřebují. Proto jsem ráda, že jim budeme moci poslat další peníze.
Kromě toho ministryně Ludmila Müllerová vedla celou řadu jednání o dalším navýšení peněz, která dopadla úspěšně. Klíčem pro rozdělování nových dotací bude konkrétní situace poskytovatele a jednotlivých krajů. Prioritně peníze půjdou těm zařízením, kterým by hrozil zánik a není za ně alternativa. To vše naprosto transparentně s průběžnými informacemi na webu, facebookovém profilu i twitteru MPSV. V kontextu s návrhy na navýšení dotací jednotlivým poskytovatelům už MPSV oslovilo krajské úřady. Jejich návrhy pak v souladu s Principy a prioritami dotačního řízení pro rok 2013 posoudí dotační komise.

Konat by se měla v červenci a hned poté by se peníze měly začít vyplácet.

Müllerová: Kromě toho v sociálních službách pracuje na padesát tisíc lidí a významným úkolem MPSV je právě podpora zaměstnanosti.

Do budoucna MPSV plánuje upravit způsob výpočtu dotace tak, aby se lépe dodržely zásady čerpání peněz ze státního rozpočtu, tedy účelnost, efektivnost a hospodárnost. Dotace by se měly nově vypočítávat na základě metody tzv. vyrovnávací platby. Při ní se vychází z průměrných nákladů na jednotlivé druhy sociálních služeb a povinného podílu spolufinancování z dalších zdrojů. Pro úplnost: peníze, které stát poskytuje na dotacích na sociální služby, tvoří asi 21 % všech zdrojů na danou oblast. Další finance poskytují kraje, obce, neziskové organizace apod.

MPSV také navrhlo o jeden rok odložit účinnost novely zákona o sociálních službách, podle které mělo od roku 2014 přejít dotační řízení na kraje. Podle ministerstva je třeba vše důkladně připravit tak, aby změna znamenala funkční a přínosný systém pro všechny.

Dotace na sociální služby jsou účelové peníze, které každým rokem na základě dotačního řízení rozděluje MPSV. Poskytovatelé o ně žádají vždy koncem roku předchozího, o žádostech rozhoduje dotační komise a výsledky se mimo jiné zveřejňují na webu MPSV. Ty letošní jsou na adrese:http://www.mpsv.cz/cs/13565.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama