Mgr. Ondřej Mrázek

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,34. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.06.2013 14:11:21

Pohádka o umělém psovi

Pohádka o umělém psovi

Hořce ironické zamyšlení nad katastrofální úrovní české politické kultury na příkladu posledních skandálních událostí v kauze Nagyová. Slovník politické elity připomíná zlý sen zfetovaného Orwella a cynismus vůči obyčejným lidem páchnoucí žumpu.

 Znáte tu pohádku o zemi, kde v tajných službách pracují detektivové, kterým politici znudění vládnutím pro legraci přezdívají „krtečci“? A víte, jak tito politici, placení z daní občanů, říkají lidem, které nechávají špehovat? „Žrádlo pro psy“. A jak říká milenka premiéra té země tajné službě, kterou si tajně přivlastnila, aby mohla špehovat manželku svého milence, jestli náhodou nedělá svému manželovi – premiérovi – ostudu? „Umělý pes.“ A všechnu tu legraci stihne v pracovní době. Místo práce, za kterou ji zamilovaný premiér v době krize uděluje statisícové prémie. 

Neznáte? Připomíná vám to spíš než pohádku blouznění v horečce? Ale kdepak! Ve skutečnosti jde o pravdivý příběh české politiky posledních dnů. I když vypadá na první pohled jako úplná fantasmagorie, přináší zajímavé odhalení katastrofální mentální úrovně současné české politické elity, která ztratila kontakt s realitou i poslední špetku soudnosti. Žije si za tlustým sklem zlatého akvária a co se děje na druhé straně, ji nezajímá. A lidi, kteří tam žijí, považuje za hlupáky. Aspoň do té doby, než sklo praskne. To je potom překvapení!
Skutečnost, že je země prolezlá korupcí skrz naskrz, je veřejným tajemstvím. I to, že čeští politici jsou loutkami, za jejichž nitky tahají oligarchové, kteří jim na oplátku sypou do kapes zlaťáky. Občany to sice štve, zanadávají si od plic, ale pak zalijí hořkost pivem a ráno už jdou zase poslušně do práce.
Ale aby si milenka premiéra v roli jeho asistentky ukradla, neboli zprivatizovala vojenskou tajnou službu (která by měla bdít nad bezpečností státu a jeho občanů) a přikázala jejím šéfům - hrdinným generálům z války v Afghánistánu, aby špehovali manželku jejího vládnoucího milence, protože má strach o jeho čtyři děti, které má moc ráda? To už vypadá jako diagnóza schizofrenie, kterou si obviněná zlodějka chystá pro případ, že ji před vězením zachrání jen blázinec.
Podvody a spiknutí státních činitelů, odhalená při nedávné policejní razii, jsou tak absurdní a výrazy jejich aktérů natolik infantilní, a zároveň cynická, že se jim ani skoro nechce věřit. V redakcích zahraničních médií, která dostala zprávy o nejnovějším českém skandálu od svých pražských zpravodajů, v první chvíli nevěděli, jestli to jejich dopisovatelé v Čechách včera trochu nepřehnali s pivem.
Pro Čechy samotné je legrace z ubohosti politické elity zkalena trpkým poznáním, že když se budou smát moc nahlas, mohou se lehce stát dalším „žrádlem pro psy“.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama