Marian Dancso

  • OMMO
  • Lom
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.07.2013 13:33:45

Vážený pane senátore Tomio Okamuro, ale i další podobně uvažující,

Vážený pane senátore Tomio Okamuro, ale i další podobně uvažující,

dovolím si reagovat na vyjádření, které je uveřejněno na webovém portálu www.parlamentnilisty.cz: Cikáni, vystěhujte se (http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Cikani-vystehujte-se-napsal-Okamura-a-zacal-narez-I-knize-se-zapojil-277312).

 

Vážený pane senátore Tomio Okamuro, ale i další podobně uvažující,

dovolím si reagovat na vyjádření, které je uveřejněno na webovém portálu www.parlamentnilisty.cz: Cikáni, vystěhujte se (http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Cikani-vystehujte-se-napsal-Okamura-a-zacal-narez-I-knize-se-zapojil-277312).

 Nemohu se ztotožnit s tvrzeními na adresu romské menšiny. Přesněji, že to, že Cikán jen dnes vnímán hanlivě, není vina Čechů či neonacistů, nýbrž Romů.

 Souhlasím s tím, že Cikán, je v dnešní společnosti opravdu vnímán hanlivě.

 Téměř pokaždé, když se v mediích objeví zprávy spojované s romským etnikem, s problémy panujícími ve vyloučených lokalitách jsou velmi intenzivně doplňované nejrůznějšími výroky, v médiích povětšinou právě od některých, často „ozkoušených“ vrcholných politiků a známých osobností na toto téma. Ale tím, že se bude stupňovat tlak mezi majoritou a romskou, chcete-li cikánskou menšinou, se situace ve vyloučených lokalitách zcela jistě nezlepší. Tedy pokud nejde o záměrné a účelové vystupňování mediálního tlaku a podpory jistých politiků či politických subjektů, které na podobném vyvolávání nenávistných nálad staví svou voličskou přízeň. Dnes pro mě není již důvodem k divení, že se k tomu propůjčují i politici tzv. zleva zejména na severu Čech. A proč tak nečinit např. v dnešní rozjitřené době, že!

 Otázka spojována s řešením problémů v romské komunitě, a samozřejmě i ve vyloučených lokalitách je velmi dlouho podhodnocována, byť tímto směrem, dle mého názoru proudí nemalé finanční prostředky. Ve většině případů jde o čerpání dotací, které by měly být použité k integraci a postupným začleněním Romů do společnosti. A zde je velmi důležité se zamyslet, jestli čerpání a hlavně využití finančních prostředků jde tím správným směrem a jaký je efekt takto investovaných peněz. Jenže to se musí dělat s cílem integrujícím a podporujícím kvalitu života takto dotčených lid bez rozdílu, nikoliv pouze v zájmu krátkodobého politického či hmotného profitu jednotlivců nebo některých agentur. Osobně se domnívám, že tomu tak doposud není a platí spíše to posledně jmenované.

 Házet tzv. do placu silné výroky není zase tak složité. Přijít ale s konkrétním návrhem na zlepšení situace je ale mnohem těžší.

 Romové dělají jen to, co jim většinová společnost umožnila, resp. kam už sociální, kulturní začleňování nesměřovalo z různých důvodů ani před rokem 1989 a nezačalo ani po něm. Největším problémem v romské komunitě je zcela jistě vzdělanost a migrace. Romům chybí vzdělání. Ale mnoho z těch siláckých výroků zákonodárců zleva doprava by nemělo zapomínat, že vzdělání z pohledu uplatnění na trhu práce dnes není ani zdaleka rozhodující. To potvrzuje řada uchazečů o práci se vzděláním daleko vyšším. Rom by totiž i s ukončeným vzděláním zůstal Romem, a pokud bude i nadále toto etnikum ostrakizováno společnost většinově nezačne reagovat jinak než i nadále odtažitě.

Finanční gramotnost je na velmi nízké úrovni a priority většiny občanů, žijících ve vyloučených lokalitách jsou zcela odlišné, přitom velmi nízké.

Pokud se nestabilizuje migrace romských rodin, nikdy nezískají pocit patřičnosti k nějakému místu a důvody pro to se o něj starat, budou-li se zítra muset přesouvat jinam. Jde totiž o kořeny, které cikán jako kočovník neměl téměř nikdy a většinová společnost jej do té míry vytěsnila tím, že jej zbavila onoho pověstného „vozu s koňmi“, jimž se po většinu života ubíral. Nedokázala mu však nabídnout alternativu, kompromis, aby v dalším vývoji byl schopen přijmout většinová pravidla. Nepřestaneme-li proto toto etnikum vinit z vlastních křivd, nespokojenosti a problémů obecně, a naopak, nebudeme-li účinně tlačit na řešení ty, jenž nyní např. křičí po vystěhování Romů kamsi za hranice, tento nedobrý vývoj neskončí.

 Nemyslím si, že si za všechny problémy mohou jen Romové. Dělají opravdu jen to, co jim dnešní společnost umožňuje. Dnes totiž v nuzných podmínkách nežijí pouze Romové, ale i část většinové společnosti. Proč tímto směrem politici nekřičí? Nebo jde skutečně o jakési vyvolávání rasistických nálad z jejich strany?

 Vystěhovat či vytvořit jakýsi stát pro romské etnikum je přeci naprostý nesmysl. Problémy se tím nevyřeší. Jen se načas odsunou. Vytěsnit problémy „za dráty“ se přeci v minulosti neosvědčilo. Anebo jste jiného názorů dámy a pánové politici napříč politickými subjekty?

 Vážený pane senátore i Vy ostatní politici stojící ve frontě na naše voličské hlasy, mezi Romy je celá řada slušných a vzdělaných osobností. Spousta těch, co se ve svém životě o něco snaží. Jak se mají cítit v majoritní společnosti po přečtení nebo vyslechnutí podobných výroků?

 Jsem pro to, aby se problémy řešily, ale bez toho, že budeme říkat předem, kdo je nebo není hoden naší pozornosti.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama