Mgr. Ondřej Mrázek

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,34. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.07.2013 19:02:12

Kafka a atomový brouk

Kafka a atomový brouk

Lehce absurdní červencové zamyšlení nad groteskními zákonitostmi, mániemi a fóbiemi, které řídí myšlenkové pochody českých mocipánů, na pozadí 130. narozenin spisovatele Franze Kafky.

Dnes je to právě 130 let, kdy zemřel nejslavnější pražský spisovatel, věrozvěst absurdity moderního světa a tragické bezvýchodnosti lidské existence Franz Kafka. Ve svých pochmurných textech a groteskních metaforách zachytil základní parametry byrokraticky odosobněné hierarchie společnosti, které nás zcela v souladu s jeho horečnatými sny dusí jako zrůdná chapadla odporného hmyzu a omotávají lepkavými sítěmi virtuálních struktur mocenských kontrolorů.

Kafkovy děsivé a halucinogenní představy zhmotnělé v jeho textech s mrazením v zádech dešifroval celý svět, obrazy a postavy jeho příběhů a myšlenkových expedic do podvědomí ale čas od času ožívají s nebývalou intenzitou v dějích zatraceně současných. Nechci teď mluvit o strnulých tvářích mocných, jejichž cynismus a chamtivost jako by nás vtahovaly do zatuchlých labyrintů kafkovských zámků, ani o hmyzí prostoduchosti úředníků ničících vše v okolí automatizovanými pohyby svých chřestících krovek jako ministryně kultury velící k demolici kulturních památek přímo v symbolickém centru kafkovské metropole. Nejhorším z Kafkou předvídaných zakletí obyvatel krásného, let zmrtvělého města je všudypřítomná zabedněnost a zloba, závist a zatrpklá nenávist, která nám brání splnit si i ty nejprostší sny o klidném, vyrovnaném a smysluplném životě, kontaminuje naše vnitřnosti i myšlenky žlučí a nutí nás v každém okamžiku hledat viníka vlastní nedostatečnosti.Kafkovské fóbie z proměn člověka v obří slizký hmyz mutují v naší době v nenávist ke skupinám lidí s jinou barvou kůže, odlišnými názory, kulturou a přístupem k životu. Mutují v xenofóbní strašení cizím a cizotou, ve fóbii ze světa, v chronickou nerudnost.Kafkovským broukem, který kusadly hryže v našem nejsoučasnějším psychotickém vědomí, je obraz Ruska jako pravlasti všeho zla a veškerých nebezpečenství, které nám hrozí. Genetickou mutací této utkvělé představy je pak obraz ruské energetické invaze, která nás uvrhne do područí závislosti na Říši Zla. Symbolem této předtuchy se v médiích stala účast Ruska na dostavbě jaderné elektrárny Temelín – je vnímána jako jedovatý atomový hmyz, v který se hrozí proměnit naše národní existence.Je to zvláštní! V době, kdy se straší ohrožením energetické bezpečnosti naší země, je dlouhodobý zdroj energie označován za riziko a nebezpečí. V době, kdy průmysl potřebuje zakázky, které by dostavba Temelína zajistila, jako prase drbání, přehazují si mocní odpovědnost za oživení ekonomiky jako horký brambor. V době, kdy je bez práce stále více lidí, blokují iniciativu, která by mohla přinést desetitisíce pracovních míst. Jak je to možné?Na podivné zákonitosti, které řídí mozky mocných, nemocných mocí, je rozum krátký. V den sto třicátých Kafkových narozenin si ale snad alespoň můžeme lépe uvědomit, že jsme byli před jejich absurditou hodně dlouho dopředu varováni.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama