Milan Krajča

S lidmi pro lidi!
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.07.2013 10:59:47

Solidarita s Kubánskou pěticí pokračuje!

Solidarita s Kubánskou pěticí pokračuje!

Komunistická strana Čech a Moravy opakovaně vyjadřuje svou plnou solidaritu pěti kubánským hrdinům, čelícím mimořádnému fyzickému a psychickému tlaku a nelidským útrapám a žádá jejich návrat do vlasti.

Po celém světě pokračuje mohutná kampaň solidarity s Kubánskou pěticí – bojovníky proti terorismu, uvězněnými před 15 lety ve Spojených státech amerických. Požadavek této kampaně je i nadále jednoznačný -okamžité propuštění a umožnění návratu do vlasti pěti kubánským hrdinům, kteří se ve Spojených státech amerických odvážně postavili protikubánskému terorismu. Ve vězeních se totiž stále nacházejí čtyři z této pětice: Gerardo Hernández, Antonio Guerrero, Ramón Labanino a Fernando González. Pátý, René González, je po propuštění z vězení i nadále zadržován na území Spojených států amerických. 

Kubánská pětice byla před 15 lety uvězněna za svůj boj s protikubánským terorismem. Ten je od vítězství kubánské revoluce organizován z území Spojených států amerických a má na svědomí již tři a půl tisíce mrtvých. Jedná se především o oběti atentátů, bombových útoků a sabotáží. Úkolem pětice kubánských protiteroristických bojovníků bylo monitorovat a odhalovat záměry protikubánských teroristických skupin, tak aby jim bylo zabráněno. Touto svou činností zachránili mnoho životů. 

Stálo je to však svobodu, když byli pro svou činnost před 15 lety zadrženi a křivě obviněni ze zločinů, které nespáchali. Pět kubánských bojovníků proti terorismu bylo následně justicí Spojených států amerických odsouzeno k drakonickým trestům. Celkově těchto pět lidí obdrželo trest odnětí svobody v délce čtyř doživotí a 77 let a bylo uvězněno v pěti různých vězeních s nejpřísnější ostrahou, bez možnosti mezi sebou komunikovat. 

Skandální uvěznění a odsouzení Kubánské pětice k brutálním trestům vyvolalo velkou vlnu nevole nejen na Kubě, ale i v dalších zemích, mimo jiné i v samotných Spojených státech amerických. V rámci mohutného mezinárodního hnutí solidarity s pěticí kubánských hrdinů se na jejich stranu postavila řada politických stran, studentských a mládežnických hnutí, odborů a církevních organizací a vědeckých asociací. K výzvě za okamžité propuštění Kubánské pětice se připojilo také deset nositelů Nobelovy ceny, mnoho členů parlamentů a řada dalších významných osobností akademického či umělecké života. V prospěch pěti kubánských hrdinů se vyslovila i Pracovní skupina ke svévolným zadržením Organizace spojených národů, která došla k závěru, že jejich uvěznění bylo svévolné, a naléhá na vládu Spojených států amerických, aby přijala opatření k nápravě situace. Z celého světa tak zaznívá volání s těmi, kdo jsou dlouhá léta za otřesných podmínek nehorázně vězněni proto, že bránili svou vlast před terorismem. 

Také čeští komunisté patří k těm, kteří žádají spravedlnost a svobodu pro Kubánskou pětici. Komunistická strana Čech a Moravy opakovaně vyjadřuje svou plnou solidaritu pěti kubánským hrdinům, čelícím mimořádnému fyzickému a psychickému tlaku a nelidským útrapám a žádá jejich návrat do vlasti. 

Milan KRAJČA,

předseda zahraničně-politické komise Ústředního výboru KSČM 

(publikováno v českém levicovém deníku Haló noviny dne 22. března 2013)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama