Edvard Kožušník

Svět není ani černý ani bílý
  • ODS
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.07.2013 18:53:26

Je třeba předefinovat rozsah veřejné služby

Je třeba předefinovat rozsah veřejné služby

Problematiku hybridních televizorů – televizorů připojených k internetu a očekávanou technickou konvergenci médií, řešil na svém plenárním zasedání ve Štrasburku Evropský parlament. Podle českého europoslance Edvarda Kožušníka (ODS) se touto zprávou

„Posledních padesát let minulého století patřilo televizi. Prvních deset let nového tisíciletí patřilo internetu a poslední tři roky hýbou mediálním světem mobilní zařízení. Tato situace dokládá zrychlující se dynamiku vývoje mediálního odvětví. A právě dynamika vývoje v této oblasti je hlavním limitujícím faktorem této zprávy.“ Kožušník je kritický k pokusům politiků řídit technologický vývoj. „Vývoj má být hnán poptávkou a nabídkou na trhu. Stačí se podívat na směrnici o audiovizuálních a mediálních službách. Ta je platná tři roky a již dnes v kontextu vývoje technologií je zjevné, že technologický vývoj výrazně předstihnul legislativu. Politici by proto měli být zdrženliví ve formulování požadavků a představ na vývoj mediálního trhu“, zdůraznil Kožušník.

Na základě rozpravy ke zprávě Parlamentu vyjádřil Kožušník obavu, aby probíhající konvergence médií nevedla k unáhlenému přijímání další legislativy a pokusům více regulovat obsah šířený prostřednictvím internetu pod záminkou šíření dobra a ochrany ohrožených skupin obyvatel. Internet vzniknul jako svobodný prostor a protiváha proti klasickým lineárním médiím. Přicházet s jeho regulací jen proto, že je možné k němu přistupovat i prostřednictvím televizorů považuji za velmi nebezpečnou, apeloval Kožušník.

Na závěr pak Kožušník vyjádřil obavu o narušení hospodářské soutěže na mediálním trhu v souvislosti s působením médií poskytujících veřejnou službu.

„Rozšiřování působnosti médií veřejné služby mimo klasické lineární služby (televizní a rozhlasové vysílání) do oblasti internetu a internetových aplikací, může výrazně narušovat hospodářskou soutěž a dostat se do rozporu s pravidly o poskytování veřejné podpory. Pokud si veřejnoprávní média budují za peníze koncesionářů rozsáhlé internetové portály s digitálním obsahem, tak tím vstupují na trh, který je dle mého názoru mimo režim veřejné služby. I proto by měla Evropská komise jasně říct v jakém rozsahu a prostřednictvím kterých médií má být poskytována veřejná služba a případně rozsah veřejné služby předefinovat“, vyzval Komisi Kožušník.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama