Mgr. Ondřej Mrázek

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,34. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.07.2013 17:36:30

Politikům kape na karbid

Politikům kape na karbid

Vláda z Marsu, parlament z Venuše, novináři spadli z měsíce, ale my, normální lidi, žijeme tady dole, na Zemi.

 Dnes v noci jsem nemohl usnout. Pohádal jsem se kvůli politice. Se starým kamarádem, o kterém vím, že když bude nejhůř, můžu za ním přijít ve tři v noci a on mě schová třeba i před policií. Anebo mi půjčí pár stovek na taxíka. 

A on zase ví, že totéž pro něj bez vyptávání a samozřejmě udělám já. Něco jsme spolu zažili, jsme jako Old Shatterhand a Vinnetou. Jenomže včera jsme si málem dali pár facek. Křičeli jsme na sebe hodinu a půl jako smyslů zbavení. Ale ve chvíli, kdy už se schylovalo k bitce, nějak tak mimochodem, překvapeně jsme se na sebe podívali a začali se smát. Jsme my to ale hlupáci. Skočili jsme jim na lep. Chytli jsme se jim na špek. Tak jako my, dva staří kámoši, se dneska kvůli hloupostem hádají úplně všichni. Jako vrtulníky na dálkové ovládání, naštvané slepičky na klíček.Jeden si přečte článek od novináře AB o tom že předseda strany demokratické svobody je vůl. A druhý od novináře EF, že je vůl je předseda strany svobodné demokracie. A už to jede. Ty ignorante! Ty blbečku! Já ti ukážu!Chce to hodně trpělivosti, zdravého selského rozumu a notnou dávku štěstí, aby si obě znesvářené strany včas uvědomily, že konflikt byl zbytečný. Předsedové strany demokratické svobody i strany svobodné demokracie jsou přece oba dva úplně stejní volové – jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet.Prezident jmenuje vládu. Někdo jí říká vláda úředníků, jiný vláda odborníků, další vláda kamarádů. A už se to mele. Do toho se zamotá bývalá vláda, která se ztrapnila sama, takže už dovládla. Jeden začne křičet, že za všechno může prezident.  Protože chlastá a má druhou bradu. A má i třetí bradu, dodá někdo další. A je to vůl. A už se to zase mele, protože někdo jiný začne křičet, že za to může Kalousek. A dostane facku. A rozdá dvě. Hospoda se mlátí jak na ladovském obrázku, všichni jsou naštvaní a navzájem se nenávidí. A chovají se, aniž to sami vědí, přesně tak, jak to vyhovuje politikům, kteří se tomu – levice, nelevice, pravice, nepravice, korupce, tunel, recepce – vesele chechtají, po zádech se poplácávají a u koryt družně pomlaskávají.Jak jsem tak v noci nemohl usnout, úplně se mi z toho svinstva rozbušilo srdce. Vláda se chová jako by byla z Marsu: budeme vládnout a na ostatní se můžeme vykašlat. Parlament se chová jako by přiletěl z Venuše: na jednu stranu na vládu nadává, na druhou se ne a nerozpustí, protože by poslanci naši podvyživení přišli o prebendy. Novináři, ti už dávno píšou jako by spadli z měsíce. Proměnili se z hlídacích psů demokracie v rottweilery, pudlíky a čivavy kmotrů, kteří si je koupili i s novinami, do kterých píší. Jako Řehoř Samsa v odporného Hmyza. Ale my, normální lidi, přece žijeme spolu tady dole, na zemi! Je jenom na nás, jak dlouho se necháme oblbovat, jeden proti druhému poštvávat a a na všechno kolem nadávat.

No a když už jsem si myslel, že znám cestu z našeho začarovaného kruhu ven, upadl jsem do hlubokého, chrápajícího a posilujícího spánku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama