Mgr.Ing. Jan Kasal

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.07.2013 14:42:11

Pavlač není řešení

Pavlač není řešení

Jakkoliv se může zdát požadavek prezidenta republiky na doložení podpory postrusnokovského kabinetu ověřenými podpisy poslanců hloupý, nemohu se ubránit dojmu, že způsob odmítnutí paní Němcovou patří do stejné, ne-li ještě nižší cenové skupiny.

Sice se říká , že na hrubý pytel patří hrubá záplata, ale invektivy virového charakteru by k výbavě budoucího premiéra ( premiérky) nutně patřit nemusely.

Myslím , že paní Němcová promarnila ( naštěstí jenom pro tuto chvíli) jednu dobrou příležitost ukázat, že v naší zemi má navrch přece jenom parlament. Už jsem kdesi psal, že jsem zastáncem konstruktivního vyjádření nedůvěry vládě – tedy způsobu , kdy starý premiér je nahrazen novým nikoliv rozhodnutím prezidenta , ale usnesením zákonodárného sboru. Zatím tento mechanismus, který v Německu , ale i v dalších státech, plní dobře svou funkci, u nás v ústavním pořádku není, ale dá se i v současné naší situaci lehce nahradit . Jak ? A tady se dostávám k neplavačovité odpovědi prezidentovi - „ fajn pane prezidente, řekl jste si o to – a proto poté , co Rusnokova vláda nezíská důvěru , navrhnu usnesení sněmovny : Poslanecká sněmovna žádá ( doporučuje ) prezidenta republiky, aby Miroslavu Němcovou jmenoval premiérkou a pověřil ji sestavením vlády. „ A usnesení pokud bude schváleno avizovanými 101 hlasy, usnesení neanonymní kdy záznam z hlasování je naprosto průkazný, nedává prezidentovi nejmenší šanci se zachovat jinak , než sněmovně vyhovět. Takový „ smělec „ by ani Miloš Zeman určitě nebyl. Výhody tohoto postupu jsou zřejmé -  přenesení aktivity do Sněmovny a jednoznačné a nepřekročitelné vyjádření vůle poslanců.

To vše nepíšu jako příznivec pokračování Nečasovy vlády bez  Nečase , ale pouze jako malý příspěvek a návod, jak se ze současné blátivé , nepřehledné a nikomu neprospívající situace, se ctí vyhrabat.

Shrnutí : buď vyslovená důvěra vládě Jiřího Rusnoka a nebo usnesení podpořené avizovanou stojedničkou. A pokud ani jedno ani druhé - pak se snad všichni konečně shodnou na předčasných volbách.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama