Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.07.2013 7:01:33

Středočeský kraj schválil první etapu oprav tvrze Hradenín

Středočeský kraj schválil první etapu oprav tvrze Hradenín

3 miliony na odstranění havarijního stavu tvrze Hradenín.

Rada kraje na svém zasedání 29. července projednala aktuální stav tvrze Hradenín na Kolínsku, který je od minulého roku ve vlastnictví Středočeského kraje.  Dle posudků statika a architektky se stav tvrze za poslední rok i vlivem klimatických změn rapidně zhoršil a hrozí nevratné či následně těžko odstranitelné škody.   Chátrající gotická tvrz pochází z konce 14. století a je nyní součástí Regionálního muzea v Kolíně. Dochován je vyzděný příkop, obdélná věž se zbytky kamenických článků, část hradeb s polygonální baštou a renesanční most. 

Radní schválili po bouřlivé diskusi uvolnění prostředků na první etapu odstranění havarijního stavu tvrze do výše 3 milionů korun.

Nejvíce je poškozen renesanční most, kde dochází k degradaci zdiva – projekt počítá s opravou a podepřením mostu a doplněním vypadaných prvků; poškozena je též hlavní věž, která by měla být zastabilizována a zastřešena.  V polygonální baště zase hrozí zřícení kleneb, také na ní bude po opravě klenby umístěna střecha“.  

Tvrz je zatím veřejnosti nepřístupná, alespoň částečné zpřístupnění areálu pro veřejnosti je možné očekávat po stabilizaci tvrze. Zájemci naleznou bližší informace o tvrzi i o dalších smělých plánech s Hradenínem na stránkách muzea  http://www.tvrzhradenin.cz/.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama