Jiří Doležal

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.08.2013 10:33:16

Hejtmanství najednou kryje Rathovi záda !!

Hejtmanství najednou kryje Rathovi záda !!

Podle nového posudku krajského úřadu se bývalý hejtman David Rath na krajské pokladně ničím neprovinil. Přitom ještě před půl rokem se kraj poškozený cítil.

Za změnu postoje podle středočeských VV můžou blízké vztahy současného hejtmana Josefa Řiháka s Davidem Rathem.

Je to úsměvné. Vždyť bývalý středočeský hejtman měl podle stávající obžaloby nezákonně ovlivnit tendr na opravu buštěhradského zámku nebo modernizaci několika nemocnic,“ říká Jiří Doležal, místopředseda středočeských VV na pozadí faktu, že analýzu, zda David Rath poškodil krajskou pokladnu, si hejtmanství nechalo udělat na poslední chvíli, celých čtrnáct měsíců od jeho zatčení.

Josef Řihák, Rathův nástupce v čele kraje, přišel s vyjádřením, poskytujícím Rathově konání alibi, pouhé čtyři dny před začátkem procesu. „V jeho případě to ale není vyjádření nijak překvapivé, protože je považován za Rathova zastánce,“ míní Doležal.

Podle jeho slov Řiháka kromě dřívější stranické příslušnosti pojila s Rathem i spolupráce na regionální úrovni. „Řihák jako někdejší starosta Příbrami prezentoval společně s bývalým hejtmanem několik projektů. Podle některých sociálních demokratů ho před krajskými volbami v roce 2012 vyzvedlo do čela kandidátky právě Rathovo křídlo kolem tehdejšího šéfa krajské ČSSD Richarda Dolejše. Mezi spolustraníky se Řihák jako jeden z mála otevřené kritice Ratha spíš vyhýbal a i po roce se přímému posouzení jeho aktivit spíš vyhýbá,“ říká Doležal a poznamenává, že na Řihákovy blízké kontakty s Rathem upozorňovala před loňskými volbami do krajů také tehdejší dočasná hejtmanka Zuzana Moravčíková.

Sama působila jako Rathova náměstkyně, Řihák ale prý měl snazší přístup do Rathovy kanceláře než ona. Jako středočeský hejtman pak zaměstnal bývalou Rathovu poslaneckou asistentku Nicole Mertinovou. Podle dřívějších informací Lidových novin spolupracuje na propagaci kraje i s někdejší krajskou mluvčí Berill Maschekovou, upozorňuje Doležal na pozadí zpráv, že posudek, podle kterého Rath neměl středním Čechám způsobit škodu, je současný šéf kraje Řihák připraven předložit soudu.

Kauza bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) údajně způsobila ministerstvu pro místní rozvoj škodu za zhruba 200 milionů korun, která ovšem ještě nemusí být konečná. Kvůli podezření z manipulace s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji totiž tyto prostředky odmítla proplatit Evropská unie. Důvodem je tzv. předfinancování, na jehož základě už resort místního rozvoje dotace ve výši 200 milionů na zakázky poslal a nyní je chce zpět. Kvůli tomu se ministerstvo jako poškozený připojilo k obžalobě. Stejně mohl postupovat i Středočeský kraj, ten ale do dnešního dne způsobenou škodu nespecifikoval.

Samotná obžaloba Davida Ratha má 88 stran, soudní spis pak další tisíce stran dokumentu. Hlavní líčení v této kauze začíná ve středu 7. srpna. Soud předvolal celkem 78 svědků, celý spis obsahuje 103 svazky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama