Jiří Doležal

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.08.2013 15:22:29

Pane Fischere, zaveďte konečně registrační pokladny!

Pane Fischere, zaveďte konečně registrační pokladny!

Rusnokova vláda oživila myšlenku eliminovat šedou ekonomiku pomocí povinných registračních pokladen s fiskální pamětí. Přes ně by prodejny a restauračních zařízení prováděly veškeré platby.

 „Považují za chybu, že registrační pokladny u nás dosud zavedeny nebyly. Byl by přehled o pohybu jakéhokoliv zboží. Změnilo by se chování prodejců, takže by sami měli zájem na tom, aby vše bylo v pořádku. A navíc by se značně snížily daňové úniky,“ uvádíJiří Doležal, místopředseda středočeské krajské rady VV a nechápe, proč poslanci vytrvale zavedení registračních pokladem zákonem vetují.

Registrační pokladny by znemožnily prodávat zboží, které nebylo oficiálně nakoupeno. Zkušenost s nimi mají i na Slovensku, kde musejí být v každé prodejně i restauraci. Jejich prostřednictvím se u našich sousedů evidují hotové tržby i kupříkladu tržby hrazené platební kartou, pokladny sepisují fiskální i nefiskální doklady, musejí být pravidelně udržované a místo kontrolních pásek disponují elektronickými kontrolními záznamy,“ popisuje Doležal.

Správce daně z příjmů by mohl využít evidenci získanou prostřednictvím registrační pokladny, a pokud zjistí neplnění zákonných povinností, může mu sloužit jako důkazní prostředek pro vyvrácení věrohodnosti, průkaznosti, správnosti nebo úplnosti materiálů předložených daňovým subjektem při správě daní. „Návrh zákona předpokládá i využití potenciálu dalších kontrolních orgánů ke vzájemné spolupráci. Je samozřejmé, že musí spolupracovat veřejnost, která by doklad z pokladny požadovala,“ poznamenává Doležal.

Otázku zavedení kontrolních pokladen vrátilo do hry výrazné zvyšování sazeb DPH a snížení hranic pro registraci plátců DPH. „Důsledky toho, že v České republice neexistuje důsledná a prověřitelná evidence výše tržeb, jsou stále zřejmější. U malých smíšených obchodů v zemi, kde více než polovinu ovládá vietnamská a čínská enkláva, nelze zkontrolovat, zda jednotliví prodejci, deklarující se jako neplátci DPH, skutečně hranici pro evidenci nepřekračují,“ říká Doležal.

Poctivým plátcům daní u nás roste nekalá konkurence. Dochází k daňovým únikům na DPH, přímých daních i pojistném. „Neexistence kontrolních pokladen s fiskální pamětí podle některých známek svádí i velké prodejce k manipulaci s elektronickými systémy a k vyvádění části tržeb mimo účetní a daňovou evidenci ČR. Jsem pro zavedení pokladen s fiskální pamětí, systém povinného vydávání účtenek už od příštího roku. Zákon je hotov, stačí ho oprášit a schválit. Pane ministře financí, konejte už konečně!,“ apeluje Jiří Doležal.

Zákon o registračních pokladnách byl schválen již za někdejší vlády ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody, k jehož přijetí přispěla i KSČM. Účinnosti nabyl 1. července 2005 s tím, že certifikované registrační pokladny měly zavedeny od ledna 2007. K tomu ale nedošlo. Po nástupu vlády Mirka Topolánka (ODS) byl termín posunut o rok – na leden 2008. S tím tehdy vyslovila souhlas takřka celá Sněmovna napříč stranami. Ani tehdy však nebyly registrační pokladny zavedeny. Topolánkova vláda ODS, KDU-ČSL a Strany zelených totiž mezitím schválila zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů, jehož součástí bylo i zrušení povinného používání registračních pokladen.

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama