Jiří Doležal

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.08.2013 15:24:42

Ukaž „stopku“ geneticky upraveným potravinám v Česku!

Ukaž „stopku“ geneticky upraveným potravinám v Česku!

Genetické znečištění je mnohem vážnější hrozbou pro náš svět a naši zem, než je spalování geneticky modifikované kukuřice.

Vědci vyzvali světové velmoci, aby přehodnotily budoucnost zemědělství a hledaly spíše trvalou udržitelnost než korporátní zisky. Žádáme vládu o zavedení národní značky „Bez GMO“ - GM-free.


Stovky evropských výrobců potravin (coop, Friesland Campina), maloobchodníků (Carrefour) a regionů nyní nabízí GM-free hovězí, vepřové, jehněčí, kuřecí, vejce, ryby a mléčné výrobky jako součást svých marketingových strategií zaměřených na témata jako jsou bezpečnost potravin, kvalitní zemědělství, biodiverzitu, férový obchod, trvalou udržitelnost a klimatické změny.

Tyto strategie jsou podpořeny národními značkami „Bez GMO“ a vládními omezeními v Rakousku, Itálii a Německu, k nim se ještě do konce roku přidá Francie. Prodej mléka bez GMO raketově vzrostl poté, co se označení v Německu začalo používat. Tisíce značkových výrobců v USA uplatňují podobné strategie. 

Česká republika by měla podniknout podobné kroky s cílem, aby české výrobky bez označení propagujícího absenci GMO k odlišení domácí produkce, byly vyloučeny z globálního trhu. Snaha naší vlády má dávat jasný podnikatelský smysl a výhodu pro domácí zemědělský, potravinářský i turistický sektor.

Žádáme proto vládu ČR:

  1. Zakažte pěstování všech geneticky upravených plodin (GMO) a zaveďte povinné označení pro potraviny, obsahující GMO, a to včetně masa, vajec, ryb, korýšů a mléčných výrobků pocházejících ze zvířat krmených krmivem obsahujícím GMO.
  2. Vyhlaste Českou republiku jako zónu bez GMO. Propagujte konkurenční výhody Česka jako země bez GMO.

  3. Zaveďte GM-Free logo a podpořte reklamní kampaň, podobně jako to udělalo Německo.


  4. Petice se dá podepsat zde



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama