ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.08.2013 14:53:20

Zastropování přímých plateb by ovlivnilo pozitivní výsledky zapojení ČR v EU

Zastropování přímých plateb by ovlivnilo pozitivní výsledky zapojení ČR v EU

Zastropování přímých plateb by značně ovlivnilo pozitivní výsledky zapojení České republiky v Evropské unii.

 Sedm miliard Kč v prvním pololetí roku 2012 a dokonce patnáct miliard za prvních šest měsíců roku letošního. Takový je výsledek čisté pozice ČR, tedy rozdíl mezi platbami, které do systému EU vkládá a tím, který naopak od Evropské unie získává.

Zásadní význam pro pozitivní bilanci ČR vůči rozpočtu EU měly zejména příjmy ze společné zemědělské politiky (SZP). Celkově ČR získala na těchto platbách za první pololetí letošního roku 27,8 miliard Kč, což jsou téměř tři čtvrtiny ze všech obdržených plateb. Z toho přímé platby představovaly 20,9 miliard Kč a prostředky na rozvoj venkova se pohybovaly na úrovni 6,79 miliard Kč.

,,Tento pravidelný přehled je zářným příkladem, jak je důležitá společná zemědělská politika nejen pro české zemědělce, ale také pro celé české hospodářství. Pokud bude v budoucnu společná zemědělská politika omezena, pravděpodobně se stane ČR pouze čistým plátcem do rozpočtu EU, a to zejména v případě, pokud se nenaučíme lépe čerpat ze strukturálních fondů," varuje europoslanec Robert Dušek, člen Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu. Klíčovou roli v příjmech ze SZP pak hrají přímé platby. ,,V této souvislosti se zasazuji proti jejich zastropování podle velikosti farem," dodal.

Údaje o čisté pozici uveřejňuje Ministerstvo financí ČR tradičně každý rok, v průběhu léta, a to vždy za první pololetí právě probíhajícího roku. Dle čerstvých údajů ČR obdržela v prvním pololetí roku 2013 celkem 40,2 miliard Kč a současně odvedla EU 25,2 miliardy Kč.  Oproti minulému roku tedy došlo k výraznému zlepšení, čistá pozice tehdy činila zhruba 7 miliard Kč. Minulý rok byl totiž poznamenán pozastavením proplácení většiny operačních programů v rámci strukturálních fondů a Fondu soudržnosti.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama